«INNRØMMER» ALT ETTER TORTUR OG PRESS: Etter en «innrømmelse» på iransk TV frykter man for tobarnsmora Sakine Mohammadi Ashtianis liv. Foto: Iran Human Rights
«INNRØMMER» ALT ETTER TORTUR OG PRESS: Etter en «innrømmelse» på iransk TV frykter man for tobarnsmora Sakine Mohammadi Ashtianis liv. Foto: Iran Human RightsVis mer

Ashtiani «innrømmer» drap og utroskap

Etter at hun skal ha blitt torturert i to dager. Nå fryktes det at tobarnsmoren blir hengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Dødsdommen for den iranske tobarnsmora Sakine Mohammadi Ashtiani (43) utløste store internasjonale reaksjoner. Ashtiani skulle opprinnelig bli steinet, men etter internasjonalt press ble det endret til henging.

I går kveld kom sjokket: Ashtianis «innrømmelse» ble sendt på statlig TV. Nå frykter advokaten hennes at iranske myndigheter vil forsøke å utføre henrettelsen av kvinnen så snart som mulig.

Tortur Med sjelvende stemme på sitt eget språk, oversatt av en voiceover, fortalte hun på programmet «20.30» at hun var medskyldig i drapet på sin ektemann og at hun hadde hatt et forhold utenfor ekteskapet med ektemannens fetter.

Ashtianis advokat, Houtan Kian, sier til The Guardian at 43-åringen ble torturert i to dager før intervjuet ble tatt opp i Tabriz-fengselet der hun har blitt holdt fengslet de siste fire åra.

- Hun hadde blitt kraftig banket opp til hun til slutt gikk med på å stå fra foran kamera. Hennes sønner, Sajad (22) og Saeedeh (17). ble fullstendig traumatisert av å se dette, sier Kian til avisa.

- Stort press Uavhengige observatører mener et av tegnene på at hun snakket under stort press var at hun kritiserte vestlig media for å blande seg inn i hennes privatliv. Blant annet ga hun i «innrømmelsen» den iranske menneskerettadvokaten Mohammad Mostafaei skylda for dette, i tillegg til å si at hun aldri hadde møtt ham.

Mostafaei har nå kommet til Norge for å søke asyl, etter at han gikk i skjul da iranske myndigheter utstedte arrestordre på ham. Mostafaei ble først pågrepet i Tyrkia etter å ha flyktet til landet fra Iran. Bakgrunnen for at Mostafaei har valgt å søke tilflukt i Norge er ifølge Amnesty International at advokaten føler at norske myndigheter stiller seg bak ham.

I begynnelsen av juli fordømte Norge dødsdommen mot Ashtiani og kalte inn Iransk ambassadør til Norge til hastemøte i Utenriksdepartementet. Ambassadøren mente selv fordømmelsen var forhastet og uakseptabel.

- Et verktøy for regimet Mostafei avviser opptrinnet på «20.30» overfor CNN, og sier at programmet er et verktøy for regimet.

I NORGE: Den iranske advokaten Mohammad Mostafaei har forsvart den dødsdømte iranske kvinnen Sakineh Mohammadi Ashtiani og en rekke andre dødsdømte i Iran. Nå har han flyktet til Norge.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
I NORGE: Den iranske advokaten Mohammad Mostafaei har forsvart den dødsdømte iranske kvinnen Sakineh Mohammadi Ashtiani og en rekke andre dødsdømte i Iran. Nå har han flyktet til Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- 20.30 er et program kontrollert av etterretningstjenesten i Iran. Iransk statlige TV har ikke noe kontroll på dette programmet, og poenget med programmet er å begå karakterdrap av folk, sier Mostafaei.

Han avviser også det hun sier om at de aldri har møttes, og forteller at de møttes i fjor i Tabriz-fengslet.

Hennes andre advokat, Hootan Kian, understreker at hun ble presset til å si det hun sa.

FORDØMMER DØDSDOM: Utenriksminister Jonas Gahr Støre uttrykte glede over at advokaten Mostafaei har kommet til Norge. I begynnelsen av juli i år fordømte Norge dødsdommen til Ashtiani. Foto:
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
FORDØMMER DØDSDOM: Utenriksminister Jonas Gahr Støre uttrykte glede over at advokaten Mostafaei har kommet til Norge. I begynnelsen av juli i år fordømte Norge dødsdommen til Ashtiani. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer