Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ashtiani vil bli hengt i dag

Tobarnsmora var opprinnelig dømt til døden ved stening. I dag skal hun henges, ifølge menneskerettsgruppe.

- HENGES I DAG: Ifølge menneskerettighetsgruppe vil iranske Sakineh Mohammedi Ashtiani henges i dag. Foto:  EPA/Scanpix
- HENGES I DAG: Ifølge menneskerettighetsgruppe vil iranske Sakineh Mohammedi Ashtiani henges i dag. Foto: EPA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Saken om iranske Sakineh Mohammedi Ashtiani har siden den ble kjent i sommer skapt store reaksjoner verden over. Hun var i juni dømt til døden ved steining, men internasjonalt press har ført til at dommen ble opphevet.

Irans ambassadør til Norge gjorde allerede i juli klart overfor Dagbladet at Ashtiani ikke ville bli steinet, etter at han hadde blitt kalt inn på teppet i Utenriksdepartementet. Også Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, har sagt i et intervju med en amerikanske tv-kanalen ABC News at hun aldri har blitt dømt til døden ved steining.

- Henrettes i dag Ifølge den tyskbaserte menneskerettighetsgruppa International Commitee Against Stoning skal myndighetene i Iran ha gitt grønt lys for henrettelsen av Ashtiani og at hun skal bli henrettet i dag.

En talsmann ved den Iranske ambassaden i Oslo sier til Dagbladet at de ikke har fått informasjon om at henrettelsen skal utføres i dag, og har ingen ytterligere informasjon om Ashtiani-saken.

Ashtianis tidligere advokat, menneskerettighetsadvokaten Mohammad Mostafaei, som befinner seg i eksil i Norge, sier til nyhetsbyrået NTB at han ikke har kjennskap til noe ny offisiell informasjon som tyder på at en henrettelse vil finne sted i dag.

- Dette er ikke offisiell informasjon fra Iran, og jeg tror ikke på at Ashtiani vil bli hengt i dag, sier Mostafaei.

USAs utenriksminister Hillary Clinton ber Iran om å utsette planene om henrettelse og gjenoppta saken og behandle den med åpenhet, ifølge nyhetsbyrået AFP. Hun sier i en uttalelse at Irans ledere «nok en gang har mislyktes i å beskytte grunnleggende rettigheter for sine egne borgere, og spesielt kvinner».

Fordømmer I en annen uttalelse fra Det hvite hus fordømmer USA Irans manglende fokus på menneskerettigheter:

- Vi fordømmer på det sterkeste Irans påståtte planer om å gå i gang med henrettelsen av Sakineh Ashtiani.

Ingen iranske tjenestepersoner har snakket offentlig om den siste meldinga om dagens henging. Storbritannias utenriksminister Alistair Burt har snakket med Irans charge d'affaires i London, Safar Ali Eslamian Koupaei, for å sjekke om meldingen er riktig, men den iranske diplomaten kunne ikke bekrefte om meldingen var korrekt, ifølge Reuters.

- Jeg benyttet muligheten til å minne ham på at den britiske regjeringen vil se på henrettelsen av Ashtani som svært uakseptabel, sier Burt i en uttalelse.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton uttalte tirsdag at opplysningene om en nært forestående henrettelse bekymret henne dypt, og krever at Iran stanser henrettelsen og omgjør dommen.

Norske myndigheter fordømte dødsdommen til tobarnsmora i juli og har hele tiden vært klare på sitt syn på dødsdommer.

TROR IKKE PÅ MELDINGEN: Ashtianis tidligere advokat, menneskerettighetsadvokaten Mohammad Mostafaei, som befinner seg i eksil i Norge. Foto: AFP Photo/Scanpix
TROR IKKE PÅ MELDINGEN: Ashtianis tidligere advokat, menneskerettighetsadvokaten Mohammad Mostafaei, som befinner seg i eksil i Norge. Foto: AFP Photo/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!