Asia ber verden om pengestøtte

KUALA LUMPUR (NTB-AP-Reuters): Asiatiske ledere tok i dag til orde for globale tiltak for å løse finanskrisen som har rammet regionen. Men i en felles erklæring fra den sørøst-asiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEA går det ikke fram hvilke tiltak lederne vil ha satt i verk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det to dager lange møte ASEA-møte i Kuala Lumpur er blitt fullstendig dominert av finanskrisen som har rystet Sørøst-Asia og bidratt til å undergrave optimismen på børsene verden over.

  Alvoret understrekes ved at tungvekterne Kina, Japan og Sør-Korea deltar, selv om de formelt ikke er medlem av ASEAN.

  Mandag vedtok de asiatiske lederne en kriseplan som skal stabilisere finansmarkedet. Planen ble utarbeidet i Manila i forrige måned.

  Programmet inneholder løfter om hjelp fra rike land som USA og Japan, men betingelsen er at de som mottar hjelpen, må sette i verk omfattende innstrammingstiltak i tråd med retningslinjene fra det internasjonale pengefond.

700 milliarder

Under et timelangt møte søndag, uttrykte Malaysias statsminister Mahathir Mohamad og Kinas president Jiang Zemin frykt for at krisepakker på over 700 milliarder kroner til Thailand, Indonesia og Sør-Korea, likevel ikke er nok. Men ingenting ble sagt om hvor ytterligere hjelp skal komme fra. Den private sektor er blitt nevnt, da internasjonale institusjoner kan vise seg ikke å strekke til.

  - Det viktigste er at asiatiske ledere kan samles om en felles vilje til å takle problemene, sa en fremstående japansk delegat.

  Japanske tjenestemenn advarte mot falske forhåpninger om at en rask tilførsel av kapital vil løse problemer som stikker dypt og krever smertelig omstilling av økonomien.

  - En løsning over natta er bare en drøm. Det vil ta tid å revitalisere disse økonomiene, sa en japansk tjenestemann.

  Kina, som så langt har unngått føling med valutauroen, har erklært seg villig til å hjelpe, men har ingen plan om hvordan.

  - Vi har ingen detaljert plan, erkjente Kinas talsmann Shen Guofang.

Kortsiktig

Foreløpig er det kortsiktig krisehjelp for å avverge ytterligere valutafall som står øverst på dagsorden. Statssekretær i det filippinske utenriksdepartementet, Rodolfo Severino, sa en kortfattet resolusjon går inn for å støtte en avtale som ble inngått i Manila i november, om improvisert hjelp til kriserammede økonomier, i tråd med programmene til Det internasjonale pengefondet, IMF.

  - Teksten støtter Manila-opplegget, men gjør mer enn det. Lederne gir det samtidig et politisk puff fremover, sa Severino.

Ikke bra nok

Tjenestemenn fra de ni delegasjonene la søndag kveld fram et forslag til kommunike som lederne ikke fant kraftfullt nok da de begynte behandlingen av det mandag morgen. Malaysias statsminister Mahathir Mohamad strøk store deler av dokumentet og fremla sitt eget, som inneholdt et krav om at industrilandene må gjøre mer for å hjelpe.

  - Det er uenighet om hvilken tone kunngjøringen skal ha, sa Severino.

  Flere asiatiske valutaer har tapt 40 prosent av sin verdi siden den thailandske baht ble sluppet fri i juli. Det utløste en kjedereaksjon som ennå ikke har gitt seg.

Redd åpning

Selv om Thailand, Indonesia og Sør-Korea har akseptert Pengefondets redningspakker, har de knurret over de strenge sparekravene IMF setter.

  Stabiliseringsplanen de asiatiske visefinansministrene ble enige om i Manila sist måned, fikk tilslutning av USA og Japan under samarbeidsorganisasjonen APECs toppmøte for tre uker siden. Men USA og Japan vil bare tre støttende til hvis landene gjennomgår en økonomisk hestekur.

  Thailands regjeringstalsmann, Akapol Sorasuchart, klaget søndag over at vestlige land ikke har vist samme handlekraft som da Mexicos peso falt sammen.

  - Et tydelig signal fra de økonomiske supermaktene kan vise seg nødvendig for å komme over krisen, sa Akapol.