Asia Bibi ble dømt til døden for en slurk vann

Les den rystende historien.

FENGSLET OG DREPT: Asia Bibi (t.v) er dømt til døden ved henging for blasfemi. Nå har hun sammen med en fransk journalist utgitt sin versjon av hva som førte til beskyldningene i en ny bok. Her sammen med Salman Taseer, som sener har blitt drept angivelig for å ha argumentert mot landets blasfemiparagraf.  Foto: AP/NTB Scanpix.
FENGSLET OG DREPT: Asia Bibi (t.v) er dømt til døden ved henging for blasfemi. Nå har hun sammen med en fransk journalist utgitt sin versjon av hva som førte til beskyldningene i en ny bok. Her sammen med Salman Taseer, som sener har blitt drept angivelig for å ha argumentert mot landets blasfemiparagraf. Foto: AP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Firebarnsmoren Asia Bibi (46) ble i 2009 dømt til døden for «blasfemi» mot profeten Muhammed av en lokal domstol i Punjab.

Den angivelige grunnen var at hun hadde spottet profeten Muhammed, noe som medfører dødsstraff i Pakistan. Anklagene ble framsatt av flere kvinner som plukket frukt sammen med henne på en plantasje i Pakistan.

Sterke reaksjoner Dødsdommen vakte reaksjoner og fordømmelse over hele verden, og pakistanske myndigheter antydet at hun kunne bli benådet. Det førte til at en pakistansk geistlig utlovte dusør for å drepe kvinnen.

Også den norske politikeren Akhtar Chaudhry gikk hardt ut mot kristne Bibis dødsdom i Pakistan.

- Vi må få Pakistan til å forstå at de skaper seg et dårlig omdømme ved å idømme et menneske en slik dødsdom, selv om det er enkeltmennesket Bibi som er viktigst i denne sammenhengen. Det er viktig at Bibi blir benådet. Det var det jeg argumenterte for i pakistansk TV, at dommen mot Bibi må omgjøres, sa han til Dagbladet da dommen ble kjent.

Asia Bibi tilhører minoriteten av pakistans tre prosent kristne, og de kvinnene som anklaget henne for blasfemi var muslimske.

Skrevet sin historie I fire år har hun sittet fengslet i Pakistan i påvente av at hun skal henges. Mens hun har sittet i fengslet har hun skrevet ned hele sin historie om hva som førte til at hun ble dømt til døden.

Nå foreligger boken «Blasmefi» etter at hun overleverte sine notater fra fengslet til den kvinnelige franske journalisten Anne-Isabelle Tollet. Der forteller kvinnen sin versjon av historien.

- Jeg, Asia Bibi, har blitt dømt til døden fordi jeg var tørst. Jeg er en fange fordi jeg drakk vann av den samme koppen som de muslimske kvinnen gjorde, og fordi vann servert av en kristen kvinne blir regnet som skittent, skriver hun i boken ifølge New York Post.

I boken beskriver hun hva som skjedde den 14. juni 2009, og i dagene etterpå. Det var en svært varm sommerdag, og hun brukte en kopp som sto ved siden av en brønn til å drikke med. Hun hørte bråk bak seg, og oppdaget at en kvinne ropte at det var forbudt for henne å drikke av denne koppen.

Nabokvinnen Kvinnen, som var hennes nabo, ropte til de andre arbeiderne at brønnen var uren ettersom Bibi drakk fra deres kopp. Etter å ha blitt fortalt fra de andre arbeiderne at hun kunne redde seg selv ved å konvertere til islam, valgte kvinnen å forsvare sin kristne tro. Etter litt håndgemeng valgte hun å dra hjem.

Fem dager senere ble situasjonen mye værre da hun dro til et annet jorde for å plukke frukt. Plutselig ble hun angrepet av en folkemengde som anklaget henne for å ha fornærmet profeten Muhammed sitt navn.

Konverter eller dø Forslått ble hun tatt med til imamen i landsbyen hvor hun fikk valget mellom å konvertere til islam eller dø. Hun ville ikke konvertere, og ba på sine knær foran en folkemasse om å bli trodd på at hun ikke hadde fornærmet deres religion. Hun ble banket opp for så å bli transportert til politistasjonen.

DØTRENE: Med et bilde av moren, poserer de tre døtrene til Asia Bibi foran familiens hjem i Punjab. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
DØTRENE: Med et bilde av moren, poserer de tre døtrene til Asia Bibi foran familiens hjem i Punjab. Foto: REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer

Siden den dagen har hun sittet i fengsel.

- Jeg vet ikke hvor lenge jeg har igjen å leve. Hver gang døren til cellen åpner seg slår hjertet litt raskere. Mitt liv er i guds hender, og jeg vet ikke hva som vil skje med meg. Jeg er uskyldig. Jeg begynner å lure på at å være kristen i dagens pakistan ikke bare er en tabbe, men at det er kriminelt i seg selv, skriver Asia Bibi i boken.

Bibi er redd for å bli forgiftet i fengslet, og hun får servert maten sin rå på cellen hvor hun tilbereder måltidene sine selv. To politikere som har engasjert seg til fordel for hennes sak, har blitt drept. En av disse er minoritetministeren Shahbaz Bhatti, som ble drept av Taliban, skriver New York Post.

Guvernøren i Punjab, Salman Taseer, ble skutt 26 ganger av sin egen livvakt fordi han omtalte blasfemiloven som «den svarte loven».

Amnesty International i Norge har også engasjert seg. De har en underskriftskampanje på sin nettside for å få dødsdommen opphevet.

BLASFEMI: Den kristene pakistanske kvinnen er dømt til døden for blasfemi. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
BLASFEMI: Den kristene pakistanske kvinnen er dømt til døden for blasfemi. Foto: REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer