Asia-børsene stuper

Børsene i Asia reagerer akkurat som det ventes at Oslo Børs skal reagere på det kraftige børsfallet i New York fredag. De stuper med inntil 10 prosent, og milliarder av lett-tjente aksjekroner borte som dugg for solen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Sør-Korea var fallet så kraftig at handelen ble suspendert. Etter en halvtime med handel mandag morgen var kursfallet på mer enn ti prosent. Og det var nesten like ille i Hongkong, Singapore og Tokyo. Den japanske nøkkelindeksen Nikkei falt med nærmere ni prosent i løpet av formiddagen.

Ved stengetid i Tokyo var Nikkei-indeksen ned 6,98 i forhold til fredag.

Like ille i Oslo?

Ifølge norske eksperter kommer aksjeeiere i Norge trolig til å lide like store tap som investorene i USA og Asia. - Det kommer et fall på Oslo Børs men hvor stort det blir er vanskelig å si, sier sjefsmekler Peter Warren i Finansbanken.

Vill vest

Både i USA og Asia er det spesielt IT-selskaper som blir kraftig redusert i verdi. Investorene selger unna for å redde stumpene fra et IT-eventyr som trolig har vært kraftig overvurdert av aksjekjøperne. Aksjene har steget med opp mot 200 prosent i løpet av året. - Det har vært vill vest. Jeg mener, når du handler uten å bruke hodet, skjer slike ting, sier Warren.

Mange aksjeeiere hadde håpet at fallet på Asia-børsene ikke skulle bli så kraftig som fallet i New York. Men på de fleste børsene i Asia har fallet langt overgått det 5,6 prosent store rekord-fallet på New York-børsen fredag.

Dermed blir det trolig en svartere mandag enn noen han kunnet forestille seg når Oslo Børs starter handelen i dag tidlig.

Børsfallet bare i New York den siste måneden utgjør verdier for ufattelige 17 tusen milliarder kroner.

SVART MANDAG: Slitne aksjemeglere på Tokyo-børsen må bare konstatere at milliarder av kroner går tapt for aksjeierne når Nikkei-indeksen faller med nær 9 prosent.