Asia-krisa er tilbake, India trues av kollaps

Kan allerede være på vei inn i fase 3.

KRISE: India trues av en ny krise, som kan minne om Asia-krisen for 16 år siden. Foto: EPA/DIVYAKANT SOLANKI
KRISE: India trues av en ny krise, som kan minne om Asia-krisen for 16 år siden. Foto: EPA/DIVYAKANT SOLANKIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Om landingen ikke blir hard for Kina, ser det stygt ut for en annen av Asias største økonomier - India.

Økonomiredaktør Larry Elliott, i den britiske avisen The Guardian, skriver at India er inne i en kritisk fase, og karakteriserer utviklingen som et gjensyn med Asia-krisen i 1997/98.

«Hot money» stikker av De siste to årene har den indiske rupien svekket seg hele 44 prosent, og mandag traff den all time low mot dollar. Det er et uttrykk for stor mistillit.

Samtidig stuper børsen, obligasjonsrentene ligger oppunder 10 prosent og kapitalen strømmer ut av landet.

Elliot peker på at en fremvoksende økonomi i sterk utvikling tiltrekker seg oppmerksomhet fra utenlandske investorer. Investeringer innenfra kommer inn sammen med «hot money», som omgår kapitalkontrollen.

- Innstrømningen av kapital løfter valutakursen, gjør import billigere og eksport dyrere. Handelsunderskuddet blåses opp, veksten bremser opp, inngrodde strukturelle feil blir mer synlige og «hot money» stikker av, skriver han i bloggen sin.

Og han peker på India som et eksempel på en slik utvikling.

Hva gjør Bernanke? Rupiens kraftige fall er nå også trigget av spekulasjonene om at den amerikanske sentralbanken vurderer å sakke tempoet på seddelpressen i neste måned.

Elliot mener også at dette har følger for alle fremvoksende økonomier og at frykten for lavere stimulanser betyr svakere vekst i USA, med en smitteeffekt på eksport fra utviklingsland.

- Dernest har høyrentevalutaer som rupi tjent på globale investorers jakt etter avkastning. Strammer USA inn pengepolitikken, blir dollaren mer attraktiv og rupien mindre attraktiv, fortsetter Elliott.

India er først ned i grøfta? Han peker på at mens indonesiske rupi og sør afrikanske rand også får smake steken, er det India, med sitt store handels- og budsjettunderskudd, som havner i ulykka først.

Kriser i fremvoksende økonomier går gjennom tre faser: I fase 1 gjør ikke politikerne noe i håp om at problemene forsvinner av seg selv. I fase 2 rasker de sammen noen halvveise krisetiltak i panikk. I fase 3 roper de enten på IMF eller klarer å komme opp med en egen plan.

India er på vei inn i fase 3, mener Elliot.