Asia-krisen kan utløse politisk uro

Hongkong (NTB-Reuters-AP): Den økonomiske krisen i Øst-Asia truer med å spre seg fra finansmarkedene til gatenivå, og mange frykter politisk uro og voldshandlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det siste halve året har banker og meklerfirmaer gått over ende. Fabrikker har sagt opp hundretusener av ansatte, og mange familier har vært hjelpeløse tilskuere når oppsparte formuer har fordampet på aksjebørsene.

Det er ikke lenger noe brøl igjen i de sørøstasiatiske «tiger-økonomiene», og nå er det hele blitt et spørsmål om politisk spenning, sier Marshall Mays ved Nikko forskningssenter.

Sosial uro blir nå betraktet som uungåelig etter at valutaene har rast nedover, veksten har stagnert og fagbevegelsen protesterer mot innstramminger som blir diktert utenfra.

Sviktet av markedet

Etter mange år med kraftig økonomisk vekst, har regjeringene i Øst-Asia liten erfaring i å takle problemene som vil oppstå når landene rammes av nedgangstider. Uroen for hva fremtiden vil bringe er størst i land der det allerede er høy arbeidsledighet og politisk spenning.

Mange asiater har vokst opp med en skråsikker tro på markedskreftene, og når markedet svikter, føler de seg forrådt, sier Michael DeGolyer ved baptist-universitetet i Hongkong.

- De vil føle at det på en eller annen måte er utlandet som er skyld i vanskelighetene. Vi må huske at asiatisk nasjonalisme alltid har vært svært inngrodd, sier DeGolyer.

Størst spenning knytter det seg til den koreanske halvøy, der det er sult i nord samtidig som Sør-Korea er på kanten av økonomisk sammenbrudd.

Demonstrasjoner

De første demonstrantene har allerede krevd at regjeringen må reforhandle en avtale med Det internasjonale pengefond, som har forlangt kraftige innstramminger for å bistå med hjelp.

I Indonesia er tilliten til regimet blitt svekket ytterligere på grunn av meldinger om at president Suharto er syk, og den lokale valutaen sank med 11 prosent bare i løpet av fredagen.

Kina kan få problemer med å gjennomføre en storstilt privatisering av industrien som følge av finanskrisen.

Japan ville normalt ha blitt bedt om å tre støttende til i andre land i regionen, men har mer enn nok med sine egne vanskeligheter. Bankene har likviditetsproblemer og er ute av stand til å låne penger til nabolandene.

Startet i Thailand

Krisen oppsto i Thailand, som i likhet med de andre landene i regionen tok spranget direkte fra et jordbrukssamfunn til en moderne økonomi i løpet av en generasjon.

Redusert eksport og tydelige signaler om at bankvesenet og eiendomssektoren var bygget på en luftboble, gjorde at investorer kastet blikket på andre land i Øst-Asia. Verdien på thailandske bath har sunket med 45 prosent i forhold til dollar det siste halvåret.

I nabolandene fant investorene lignende sykdomstegn, og investeringene uteble fra aksjebørsene, selv i forholdsvis sunne økonomiske samfunn som Hongkong, Taiwan og Singapore.

Pengefond-hjelp

Den siste tiden har Det internasjonale pengefond kanalisert penger og gode råd til de tre landene som kan bli utsatt for størst sosiale og politiske problemer: Indonesia, Thailand og Sør-Korea.

I Thailand er det ventet at den økonomiske veksten i 1997 vil være på 0,6 prosent mot 6,4 prosent i fjor.

I Sør-Korea ventes arbeidsledigheten å øke fra 2,8 til 5 prosent. Husmødre og skolebarn har samlet inn amerikanske mynter og dollarsedler for å øke landets utenlandsreserver.

Den kraftige veksten i de asiatiske økonomiene de siste årene er et resultat av hardt arbeid og billige lån, sier direktør John Mulcahy i W.I. Carr Securities i Hongkong.

- Jeg er sikker på at hardt arbeid nok en gang vil få overtaket, legger han til.