Asia-raid kan koste 21 milliarder

Oljefondet kobles til tidenes eiendomskjøp i Singapore samtidig som markedet viser svakhetstegn for første gang på flere år.

 Singapore:  Oljefondet vurderer det som kan bli den største eiendomshandelen i Singapores historie. Foto: Espen Røst / Dagbladet
Singapore: Oljefondet vurderer det som kan bli den største eiendomshandelen i Singapores historie. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Dette er kremen.

Eiendomsanalytiker Desmond Sim i CBRE kikker ifølge Finansavisen opp mot de tallrike skyskraperne i Singapores finansdistrikt.

Bak ham ruver Asia Square Tower 1, en av de nyligst oppførte bygningene i det som omtales som byens «nye downtown», Marina Bay.

Det gigantiske tårnet i glass og stål huser den amerikanske storbanken Citigroup, og eies av Blackrock.

Sistnevnte leter etter en kjøper, og nå ryktes det at det norske folk snart kan bli de nye eierne, skriver Finansavisen.

I slutten av august ble Oljefondet trukket frem av lokale medier som en av budgiverne, i en transaksjon verdsatt til over 21,5 milliarder kroner.

- Det vil i så fall bli den største eiendomshandelen i Singapores historie, sier Sim til avisen.

Satser i Asia Statens pensjonsutfond utland, populært kalt Oljefondet, har de siste fem årene investert over 200 milliarder kroner i eiendom i USA og Europa.

Nå har forvalterne i Norges Bank Investment Management (NBIM) kastet sine øyne på Asia. Målet er å utnytte en forventet befolkningsvekst i regionen, kombinert med positive velstandseffekter og urbanisering.

Oljefondets satsing i Singapore kommer imidlertid idet markedet ser ut til å dabbe av.

- Vi er inne i en korreksjon som har vart de siste to kvartalene, med en nedgang i leieprisene på fem prosent. Den viktigste årsaken er at man venter økt tilbud av kontorlokaler i 2016, sier Sim til Finansavisen.

Selv om han tror markedet kan falle ytterligere i tiden som kommer, venter han ny opptur i 2018.

- Markedet i Singapore har kortere sykler enn før, og det er sjelden gode objekter i det hele tatt kommer for salg. For langsiktige investorer som NBIM er ikke timing og leiepriser like viktig, da betyr det mer med politisk stabilitet, transparens og et gunstig skatteregime, noe Singapore kan tilby, sier Sim til avisen.

Flere nyheter Dette kan ramme både Statoil og oljefondet
Rapport: Oljefond-aksjer i atomvåpenselskaper
Blir ti ganger dyrere etter milliardhonorarer