Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Asia-sykens alvor

Smitten fra den økonomiske Asia-syken har for alvor nådd oss. Indeksen på Oslo Børs falt i går med fem prosent. Også de andre europeiske børsene registrerte en klar nedgang. Hongkong opplevde sin verste dag til nå, med et fall på Hang Seng-indeksen på 8,7 prosent, og likvidasjon av en av Asias viktigste finansinstitusjoner, Peregrine Investment.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommer krisen med full tyngde også til våre breddegrader? Går vi mot børskrakk, eller slipper vi fra det hele med skrekken og enkelte skrubbsår? Våre helt spesielle økonomiske forutsetninger, takket være nordsjøolje og -gass, gjør at vi generelt sett har de beste prognoser for å slippe lett. Unntak må gjøres for dem som er tungt inne i de kriserammede asiatiske landene, slik tilfellet for eksempel er for Kværner i Indonesia.

  • Krisen kan faktisk gi et positivt utslag, og dempe den overoppheting av økonomien som våre hjemlige politikere synes å frykte mer enn alt. Det forhindrer ikke at også norske spesialister på internasjonal økonomi ser krisen som alvorlig. Samtidig har de en samstemmig oppfatning av at finansmarkedet utenom de direkte rammede landene overreagerer og maler skriften på veggen der en liten fotnote hadde vært mer passende.
  • Hva var det som utløste krisen? Noen asiatiske land, som for eksempel Hongkong og Taiwan, har sin valuta knyttet opp til amerikanske dollar. Andre har det ikke. I disse skjedde i løpet av høstmånedene kursfall som endret konkurransefaktorene. Verst rammet ble Thailand, Indonesia og Malaysia, hvor den lokale valutaen nå er redusert så mye som tre fjerdedeler. Krisen i disse sørasiatiske landene var likevel begrenset, og utgjorde ikke mer enn fire prosent av verdenshandelen.
  • Situasjonen ble dramatisk forverret da krisen spredte seg til de nordøstasiatiske landene Sør-Korea, Hongkong og Taiwan, som til sammen står for åtte prosent av verdenshandelen. Disse ble først og fremst trukket inn på grunn av sine investeringer i Sørøst-Asia. Peregrine Investment måtte kaste kortene fordi de var tungt inne i Indonesia. I går var det bare børsene i Sør-Korea og Indonesia som registrerte en svak oppgang, mens alle andre fortsatte nedturen.
  • Det internasjonale samfunn forsøker frenetisk å stenge branndører for å hindre spredning. I tillegg til krisepakker fra Det internasjonale pengefond (IMF), opererer flere av verdens stormakter i fellesskap og hver for seg for å redusere skadevirkninger. I dag er det meste av oppmerksomheten konsentrert om Indonesia, hvor det i går var samtaler mellom IMF og den indonesiske regjeringen. I går kveld kom den amerikanske visefinansministeren Lawrence Summers til Jakarta for å legge press på preident Suharto, mens Japans statsminister, Ryutaro Hashimoto og Tysklands forbundskansler Helmut Kohl per telefon fortalte den indonesiske diktatoren hva de ventet av ham.
  • Det er imidlertid en bred skepsis til om Suharto vil vise den nødvendige reformviljen. Han og hans familie har i alle år tjent enorme summer på sine offentlige kontrakter og handelsmonopoler, og hittil har disse unngått alle reformkrav. Derfor er det grunnlag for reell frykt for at den økonomiske krisen i landet nå skal utvikle seg til sosial krise og det som verre er. Den markedsøkonomiske utviklingen IMF og andre nå krever, forutsetter en sterk grad av demokratisering som Suharto og hans familie ikke ser ut til å ville imøtekomme.
  • En tilsvarende frykt for sosial uro, kraftig inflasjon og massearbeidsledighet har man også for Sør-Korea, selv om landets nyvalgte president Kim Dae-jung står for en åpenhet og reformvilje som er Suhartos klare motsetning. Kims problem er i første rekke svært militante fagorganisasjoner og en lovgivning som nesten umuliggjør oppsigelser.
  • Hongkong har i motsetning til de andre kriserammede steder en valutareserve på 80- 90 milliarder amerikanske dollar. Øker dagens press på Hongkong-dollaren, kan reservene tømmes i løpet av få dager. Vil og kan Beijing gå inn med støttekjøp? Eller må Hongkong devaluere?
  • I så fall blir det sotteseng for langt flere enn i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!