SKRYTER: Korrupsjonsekspert Bjørn Skogstad Aamo (i midten) mener India og Kina bedrer seg i kampen mot korrupsjon og hvitvasking. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SKRYTER: Korrupsjonsekspert Bjørn Skogstad Aamo (i midten) mener India og Kina bedrer seg i kampen mot korrupsjon og hvitvasking. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Asias giganter får skryt for kamp mot hvitvasking

Beveger seg i positiv retning i kampen mot hvitvasking og terrorfinansiering, mener internasjonale eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er positivt å se at land som Kina og India gjør store fremskritt når det gjelder regelverk for å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering, sier Finanstilsynets tidligere sjef Bjørn Skogstad Aamo til NTB.

- Kina vil være en viktig handelspartner for de fleste land, så dette er av stor betydning, legger han til.

Denne uka er det møte i den ledende internasjonale organisasjonen for bekjempelse av hvitvasking og terrorfinansiering, FATF. Skogstad Aamo har vært visepresident i FATF siden i fjor sommer. Til sommeren tar han over presidentstolen for ett år.

Ikke på svarteliste Torsdag kom Skogstad Aamo og FATF med en revidert liste med anbefalte tiltak mot hvitvasking og finansiering av terror.

Organisasjonen passer nøye på om landene følger opp tiltakene, og Skogstad Aamo trekker i den sammenheng fram en positiv utvikling i Kina og India.

De to asiatiske stormaktene befinner seg verken på «svartelista» eller den «grå lista» over land som ikke følger opp anbefalingene fra organisasjonen. På svartelista er imidlertid blant andre NATO-medlemmet Tyrkia plassert.

- Norge godt an Samtidig understreker Skogstad Aamo at det internasjonale arbeidet mot terrorfinansiering og hvitvasking forsterkes.

- Endringene tar sikte på å gi bedre redskaper i denne kampen. Vi legger opp til en risikobasert tilnærming slik at myndigheter og virksomheter bruker mest ressurser på de alvorligste truslene, sier Skogstad Aamo på FATFs møte i Paris.

- Det går på landenes ære at man klarer å følge opp regelverk. Landene som har de dårligste systemene, kan oppleve at finansinstitusjoner og annet næringsliv blir mer forsiktige og stiller flere spørsmål, sier Skogstad Aamo.

Han mener Norge ligger «rimelig godt an» når det gjelder prioriteringene i arbeidet med terrorfinansiering og hvitvasking.

- Men at de internasjonale standarder blir forsterket, forbedrer også grunnlaget for arbeidet i Norge.

Skatteunndragelser Et nytt viktig punkt i regelverket er at skatteunndragelser nå blir en type kriminalitet som skal følges opp av hvitvaskingsmyndigheter.

- Det har vi i Norge lenge tatt som en selvfølge. Vi har hatt samarbeid mellom hvitvaskingsmyndigheter, altså Økokrim, og skatt lenge. Det nye er at dette kommer i de internasjonale standardene, sier den tidligere sjefen i Finanstilsynet.

- Norge oppfatter dette som en viktig forbedring.

FATF gjennomfører grundige vurderinger av medlemslandene. Den siste av Norge ble gjort i 2005 med oppfølging av mangler i 2009 og i fjor. Den neste rapporten om Norge er planlagt å være ferdig høsten 2014.

Agentvirksomhet Torsdag skrev Dagens Næringsliv at Økokrim har tiltalt fire personer for hvitvasking av 20 millioner kroner. Skogstad Aamo sier at hvitvasking fortsatt er en betydelig utfordring i Norge.

Han mener det er grunn til å følge opp agentvirksomheten, der utenlandske banker eller finansinstitusjoner bruker agenter eller filialer i Norge.

- Det finnes agenter av utenlandske betalingsforetak som ikke har så god disiplin.

I dag er det hjemlandet til bank eller finansselskapet som har kontroll, ikke landet agenten eller filialen befinner seg i.

- Vi er nå avhengig av å få hjemlandets myndighet til å gripe inn overfor agenten. Det ville det være en fordel om vi kan få mulighet til mer direkte sanksjoner, sier Skogstad Aamo.

(NTB)

TRØBBEL: Telenor havnet i korrupsjonstrøbbel i India. Landet er imidlertid på bedringens vei, mener eksperter. Foto: Reuters/Scanpix
TRØBBEL: Telenor havnet i korrupsjonstrøbbel i India. Landet er imidlertid på bedringens vei, mener eksperter. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer