Asias giganter i konfrontasjon

Japan begynte i går å dele ut blokker til selskaper som skal lete etter gass i et havområde som Kina mener er deres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyheten topper en uke med dramatisk konfrontasjon mellom Asias økonomiske og politiske giganter.

Konfrontasjonen handler om økonomi, politikk og ressurser, men kanskje først og fremst om følelser. Sist helg kastet ti-tusen demonstranter stein og flasker mot den japanske ambassaden i Beijing fordi teksten i nylig godkjente japanske skolebøker underspiller de japanske krigsforbrytelsene i Kina på 1930- og 40-tallet.

Demonstrasjonene spredte seg til andre kinesiske byer. Demonstrasjoner av slikt omfang i Kina har regjeringens støtte.

Militær konfrontasjon?

Kina har en tid sendt skip ut i det omstridte havområdet for å lete etter gass. I går svarte Japan resulutt med å si at konsesjonene for leting vil bli delt ut "så fort som mulig". En talsmann for Handels- og industridepartementet sa ifølge telegrambyrået AP at konsesjoner for leting vil være klare i løpet av måneder. Kinesisk UD hadde ingen umiddelbare kommentarer. Men reaksjonene kan bli dramatiske. I prinsippet ville det være som om Norge skulle begynne leteboring i den omstridte gråsonen i Barentshavet. Observatører frykter at den økonomiske konfrontasjonen i Sør-Kina havet kan føre til konfrontasjon mellom landenes mariner. 

Dramatikken er til å ta og føle på, fordi under konflikten om ressursene og konkurransen mellom økonomiene ligger et åpent sår. Såret er Japans imperialistiske krig i Asia på 1930-tallet, som ble en del an annnen verdenskrig etter alliansen mellom Tyskland og Japan.

Fornekter historien 

Kineserne mener 30 millioner kinesere ble drept i denne krigen, der det også var massiv nedslakting av sivile.

MARSJERER: Sist helg kastet ti tusen demonstranter stein og flasker mot den japanske ambassaden i Beijing fordi teksten i nylig godkjente japanske skolebøker underspiller de japanske krigsforbrytelsene i Kina på 1930- og 40-tallet. Foto: AFP/Peter Parks/Scanpix
MARSJERER: Sist helg kastet ti tusen demonstranter stein og flasker mot den japanske ambassaden i Beijing fordi teksten i nylig godkjente japanske skolebøker underspiller de japanske krigsforbrytelsene i Kina på 1930- og 40-tallet. Foto: AFP/Peter Parks/Scanpix Vis mer

Tusenvis av kinesiske kvinner ble kidnappet og brukt som "selskapsjenter", eller mer presist sex-slaver, for japanske offiserer og soldater.

Det japanske historieverket for skolen hopper over eller omskriver denne brutale krigshistorien, og Kinas statsminister Wen Jiabao støttet langt på vei demonstrantene også offisielt da han tirsdag sa at Japan nå måtte konfronteres med sin krigshistorie. Kinas skolebøker er fulle av historier om japanernes overgrep.

Dype sår

Sårene etter krigen er mye vondere i denne delen av Asia enn i Europa.

Etter 2. verdenskrig i Europa ble det satt ned en fransk-tysk kommisjon for å bli enige om hva man skulle skrive om 2. verdenskrig i skolebækene de to land. Det kan ha vist seg å være lurt.