Asiatisk mot brystkreft

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soyabønner, hvetekli, hvitkål og olivenolje er mat du bør spise mye av for å unngå brystkreft. En av 13 norske kvinner vil bli rammet av denne krefttypen. Selv om årsakene er mangfoldige, er kostholdet av stor betydning. Spis asiatisk for å forebygge brystkreft! Japanske kvinner har bare en femtedel så stor risiko for brystkreft som sine amerikanske og europeiske medsøstre. Svulstene deres vokser også langsommere, viser det seg. Årsaken er ennå ikke helt kartlagt, men stadig flere forskere heller til en sammenheng mellom et overskudd av det kvinnelige hormonet østrogen og kreft i livmoren, eggstokkene og brystene. Man tror derfor at mat som innvirker på opptaket av østrogen kan bidra til å motvirke utviklingen av brystkreft - også når østrogenproduksjonen avtar etter overgangsalderen. · HVITKÅL og andre kåltyper rangeres høyt på listen over matvarer som kontrollerer østrogenet og motvirker kreft. · HVETEKLI senker østrogennivået i blodet. · BØNNER kan beskytte mot brystkreft, trolig fordi de inneholder stoffer som blokkerer østrogenets kreftframkallende virksomhet. · SJØMAT, særlig fet fisk, virker sannsynligvis også gunstig mot brystkreft, ifølge en rekke studier. · VITAMIN D kan avverge brystkreft hos kvinner som har passert overgangsalderen. · FRUKT OG GRØNNSAKER som er rike på antioksydanter og særlig c-vitaminer kan redusere risikoen for brystkreft, spesielt i kombinasjon med et fettfattig kosthold. · ETT GLASS ALKOHOL daglig er både uskadelig og gunstig. Større mengder alkohol medfører derimot risiko for brystkreft. · FETTRIK MAT har vært gjenstand for en rekke sprikende studier. Risikoen synes å være avhengig av type fett: Mens mettet animalsk fett fra kjøtt og meieriprodukter har ført til raskere vekst og spredning av brystkreft hos forsøksdyr, synes omega-3-fettene i fisk og olivenolje å virke motsatt.