Asiatisk toppmøte endte i kaos

Statssjefer måtte flykte fra Pattaya i helikopter. Unntakstilstand nå avblåst.

LOT SEG IKKE STOPPE: Demonstranter baner seg vei gjennom glassdøra inn til et av Asean-toppmøtets lokaler i Pattaya tidligere i dag. Foto: SUKREE SUKPLANG/REUTERS/SCANPIX
LOT SEG IKKE STOPPE: Demonstranter baner seg vei gjennom glassdøra inn til et av Asean-toppmøtets lokaler i Pattaya tidligere i dag. Foto: SUKREE SUKPLANG/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tusenvis av demonstranter stormet det asiatiske toppmøtet i den thailandske badebyen Pattaya lørdag. Samtidig som statsminister Abhisit Vejjajiva erklærte unntakstilstand, flyktet stats- og regjeringssjefer fra hotellet i helikoptre.

Lederne for de ti medlemslandene i ASEAN (Sammenslutningen av sørøstasiatiske nasjoner) og seks andre land skulle etter planen brukt lørdag og søndag til å diskutere blant annet den globale finanskrisen og Nord-Koreas rakettoppskyting.

I stedet veltet bokstavelig talt Thailands urolige innenrikspolitikk inn på hotellkomplekset, da tusenvis av sinte demonstranter tok seg forbi sikkerhetssperringer, knuste vinduer og dører og stormet inn på hotellet.

Opphevet

De rødkledde demonstrantene krevde at statsminister Abhisit Vejjajiva må gå av og skrive ut nyvalg. Han svarte med å erklære unntakstilstand i Pattaya og resten av Chonburi-provinsen, og måtte dermed avlyse toppmøtet.

- Det viktigste nå er å sørge for at alle delegatene kommer seg trygt hjem, sa statsministeren i en kort TV-tale.

Lørdag kveld, etter at samtlige av ASEAN-delegatene hadde kommet seg ut av Pattaya, ble unntakstilstanden opphevet.

Prestisjenederlag

Blant stats- og regjeringssjefene som måtte evakuere hotellet, var Filippinenes president Gloria Arroyo, leder for militærjuntaen i Burma, Thein Sein, og Vietnams statsminister Nguyen Tan Dung.

Avlysningen av toppmøtet er et enormt prestisjenederlag for statsminister Abhisit, som kom til makten i desember. Opposisjonen hevder maktskiftet var iscenesatt av landets mektige militære.

Regjeringsskiftet kom etter flere runder med politisk uro og maktskifte i Thailand.

Røde mot blå

Demonstrantene sier de vil okkupere hotellkomplekset til statsminister Abhisit går av.

- Rødskjortene har i fire måneder krevd at han må gå av, og vi bestemte oss for å øke trykket nå, sier demonstranten Anupong Pong.

Til å begynne med var «rødskjortenes» demonstrasjoner fredelige, men uroen eskalerte da en stor gruppe «blåskjorter», som er tilhengere av regjeringen, dukket opp.

Rødskjortene støtter tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble styrtet i et militærkupp i 2006. Hans tilhengere kom tilbake til makten i fjor, noe som utløste flere måneder med voldelige protestaksjoner. Blant annet ble Bangkoks internasjonale flyplass okkupert i flere uker.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer