Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Askefaste fly i Manila

En halv million mennesker kan bli evakuert fra vulkanen Taal.

VULKANSK LYN: Video fra Filippinene viser utrolig vulkansk lyn. Video: Sotiri Dimpinoudis / Twitter Vis mer

Vulkanutbruddet på Filippinene har ført til evakuering av flere tusen innbyggere og stengning av flyplassen i Manila.

Skoler, offentlige kontorer og børsen i Manila er stengt, ifølge BBC.

Det er så langt ikke meldt om noen døde eller skadde som en direkte følge av utbruddet fra Taal-vulkanen, som startet søndag.

Men en mann omkom i en trafikkulykke som kan ha skyldtes dårlig sikt.

Vulkanen, som ligger på en øy i en innsjø rundt 60 kilometer sør for Manila, spydde søndag damp, aske og småstein 10–15 kilometer opp i lufta, ifølge Filippinenes seismologiske institutt.

ASKEKAOS: Beboere nær Taal-vulkanen utenfor Manila komme segunna askeskyene mandag. Tross midt på dagen, er nærområdet helt mørklagt av sot og aske. Og butikkene i Manila er utsolgt for munnbind, melder BBC. Foto: Aaron Favila, AP/NTB Scanpix.
ASKEKAOS: Beboere nær Taal-vulkanen utenfor Manila komme segunna askeskyene mandag. Tross midt på dagen, er nærområdet helt mørklagt av sot og aske. Og butikkene i Manila er utsolgt for munnbind, melder BBC. Foto: Aaron Favila, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Askeskyer har blåst mer enn 100 kilometer nordover, og nådd hovedstaden. Dermed har landets hovedflyplass blitt tvunget til å stenge.

Over 240 internasjonale og innenlandske flyginger er så langt kansellert.

Ifølge instituttet flommet det lava ut av vulkanen tidlig mandag, og aske- og damputslippene har gått noe tilbake. Det er vanskelig å forutsi når utbruddet vil stoppe.

Om lag 8 000 mennesker som bor på vulkanøya, er evakuert. I tillegg er flere titall tusen evakuert fra byer som ligger i nærheten av innsjøen med vulkanøya. Myndighetene regner med at flere hundre tusen kan bli evakuert i løpet av de neste dagene.

Ifølge BBC bor det 450 000 mennesker innenfor en minimum sikkerhetssone på 14 kilometer rundt vulkanen, og i ytterste konsekvens kan det bli nødvendig å evakuere alle.

Taal-vulkanen er Filippinenes nest mest aktive og et populært utfartssted.

Det siste, store utbruddet var i 1977.

(NTB).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media