FLYR:  Norwegian flyr som normalt på Vestlandet i morgentimene i dag, til tross for motstridende meldinger fra Avinor. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
FLYR: Norwegian flyr som normalt på Vestlandet i morgentimene i dag, til tross for motstridende meldinger fra Avinor. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Askefritt over Sola og Karmøy

Men asken kan skape problemer igjen seinere i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avinor og flyselskapene var i morges svært uenige om hvorvidt flyrommet over Sola lufthavn, Stavanger og Karmøy lufthavn var stengt eller ikke.

En pressemelding fra Avinor slo fast at luftrommet over flyplassene ville være rammet av medium askekonsentrasjoner fra klokken 8 i morges og at «flyselskapene vil trenge godkjenninger fra Luftfartstilsynet». Det var ikke flyselskapene enige i. De hevdet det var lav konsentrasjon.

Men i 11-tiden går også Avinor med på at det ikke er nødvendig med restriksjoner over Vestlandet. Avinor opplyser at askekonsentrasjonen har trukket seg ut fra kysten og ikke lenger berører området.

Det er likevel ventet at askeskyen igjen vil skape problemer senere i dag. Ifølge Avinor vil den bre seg innover deler av Sør-Norge og nå luftrommet over Kjevik i 14-tiden.

Kaos - Det har kommet svært motstridende meldinger fra Avinor. De meldingene vi sitter på er at luftrommet er åpent og vi planlegger å fly som normalt. Men situasjonen endrer seg ganske hyppig, så den kan se annerledes ut seinere i dag, sa Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til Dagbladet før Avinor endret status.

- Luftrommet i Stavanger er ikke stengt. Alle fly går som normalt, slo Knut Morten Johansen i SAS' infoavdeling fast.

- Kartene våre viser at det er lavkonsentrert aske og vi flyr som normalt. Vi flyr ikke i en situasjon som krever tillatelse hvis vi ikke har den, og tillatelsen er til behandling i Luftfartstilsynet å, sier Johansen.

Begge selskapene landet på flyplassene som ifølge Avinor altså skulle være stengt.

- Optimist - Du har helt rett i at Avinor har sendt ut en pressemelding, men kartene både vi og Avinor forholder oss til viser noe annet. Vi fortsetter å fly som planlagt og følger situasjonen tett. Slik det ser ut nå er vi optimistiske, sier Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Flytrafikken mellom fastlandet og Svalbard er stanset på grunn av vulkanasken.

 SKAPER KAOS:  Askeskyen som stiger opp fra Grimsvatn skaper store problemer i flytrafikken i Norge, og uenighet mellom flyselskapene og Avinor. Foto: REUTERS/Ingolfur Bruun
SKAPER KAOS: Askeskyen som stiger opp fra Grimsvatn skaper store problemer i flytrafikken i Norge, og uenighet mellom flyselskapene og Avinor. Foto: REUTERS/Ingolfur Bruun Vis mer