REDUSERT:  Askeskyen fra vulkanen på Island er lett å se på dette satellittbildet. Aktiviteten i vulkanen har minket betydelig de siste dagene, og er nå på 20 prosent av hva den var i helgen. Det, og det faktum at vinden snur og vil blåse asken ut over Atlanterhavet, er godt nytt for flyselskapene og de reisende. Foto: REUTERS/SCANPIX
REDUSERT: Askeskyen fra vulkanen på Island er lett å se på dette satellittbildet. Aktiviteten i vulkanen har minket betydelig de siste dagene, og er nå på 20 prosent av hva den var i helgen. Det, og det faktum at vinden snur og vil blåse asken ut over Atlanterhavet, er godt nytt for flyselskapene og de reisende. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

- Askemengden redusert til ubetydelig nivå

Men faren er ikke over enda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Mengden av aske etter vulkanutbruddet på Island er redusert til et ubetydelig nivå, opplyser islandske eksperter. Men faren er langt fra over.

- Den eksplosive aktiviteten har sunket, og askeproduksjonen er mindre, sier Pall Einarsson, professor i geofysikk ved universitetet i Reykjavik.

Han understreker imidlertid at vulkanen under Eyafjallajökull ennå ikke har falt i søvn, og at det er umulig å forutsi når utbruddet vil være over.

- De seismiske bevegelsene er kraftigere enn noensinne, forklarer han.

- Vi ser i øyeblikket ingen tegn på at det er i ferd med å gi seg, og vi kan ikke forutsi når utbruddet vil stanse, konstaterer han.

Ifølge det islandske sivilforsvaret er intensiteten i vulkanen redusert med 80 prosent siden helgen.

- Den siste informasjonen vi har, tyder på at utbruddet ligger på 20 prosent av den styrken vulkanen hadde lørdag, sier Ingveldur Thordardottir, talskvinne for sivilforsvaret, onsdag.

- Asken ligger under 3.000 meters høyde, opplyser hun.

Et fly fra den islandske kystvakten skulle i løpet av onsdagen fly over vulkanens krater for å bedømme situasjonen.

Vinden, som tidligere på dagen blåste mot sørøst, mot Europa, ventes utover dagen å dreie mot sørvest. Dermed vil asken blåse ut over Atlanterhavet.


(NTB)