ASKE: Bergen har fått en uvanlig, kornete nedbørstype. Her er det imidlertid bergensprofilen Herman Friele som er ute og tester paraplyen under en flom på Bryggen i 2005. Foto: Oddmund Lunde
ASKE: Bergen har fått en uvanlig, kornete nedbørstype. Her er det imidlertid bergensprofilen Herman Friele som er ute og tester paraplyen under en flom på Bryggen i 2005. Foto: Oddmund LundeVis mer

Asken lander i Bergen

Synlige korn og aske i nedbøren. Og i kveld kommer det mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I går haglet og regnet det kraftig i Bergen. Ronald Toppe satte en potte på terassen for å se om det var aske som kom ned.

Det var det. Haglet var grått, og etter noen timer lå det en liten dam av svarte korn på bunnen av potta, skriver Toppe på Storm.no.

- Det skumle er at prikkene bare er en liten del av asken. De aller fleste partiklene er ørsmå og ikke mulig å se uten mikroskop, slår Toppe fast.

Kommer nå
Norsk institutt for luftforskning (NILU) har lokale målinger, blant annet i Bergen, men disse har ikke gitt utslag. Men så fanger også disse kun opp luftkvaliteten, og ikke det som kommer ned sammen med nedbør.

Meteorolog Hilde Holdhus i Storm mener det er nå asken kommer.

- Hvis det er aske som kommer ned, må det være nå. Det er nå konsentrasjonen er høyest, og i ettermiddag og kveld vil det komme store nedbørsmengder på Vestlandet og Bergen spesielt, sier Holdhus.

Et lite værvarsel
Så store er nedbørsmengdene at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut et flomvarsel:

«Det ventes store nedbørmengder i Hordaland og Rogaland fra fredag kveld til lørdag kveld. Dette vil gi raskt økende vannføring i bekker og mindre elver. Det er fare for lokale oversvømmelser.»

Også i morgen vil det utover kvelden og natten komme nedbør på Vestlandet.

- Også vestlige og nordlige fjelltrakter, samt Trøndelag og Møre og Romsdal vil få nedbør, og da i form av snø. De stakkarene som skal kjøre over fjellet bør ha vinterdekk, kommenterer Storm-meteorolog Hilde Holdhus.

Vi på Østlandet, derimot, vil få det ganske behagelig i morra.

- Dere vil få behagelige temperaturer og solgløtt. Det desidert beste været i landet, slår meteorologen fast.

Har du bilder av askenedbøren, tips oss: