Askepott ballets dronning

- Mamma fikk meg til å kle meg sånn. Det er siste gangen i sitt liv hun vil få se meg kledt på denne måten, sa Fredspris-vinner Jody Williams like før Nobel-festen i går kveld. Hun stilte i lånte fjær på den største dagen i sitt liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og EINAR HAGVAAG

I går var det definitivt ikke dagen for å gå barbeint i t-skjorte og olabukser, sånn som Jody Williams pleier. I går var hun iført svart bluse med sølvpaljetter, svarte bukser og lakksko, slik moren hadde bestemt.

Moren Ruth, på sin side, sier at det med klær og utseende nok ikke er det Jody har vært mest opptatt av.

Fantastisk mottakelse

Men klærne la ingen demper på stemningen. Fra balkongen på Grand vinket Jody Williams til rundt 500 demonstranter med fakler og vimpler.

Rørt tok hun imot hyllesten, sammen med Rae McGrath. Nede på Karl Johans gate, midt i fakkeltoget, hilste det kambodsjanske mineofferet Tun Channareth fra sin rullestol.

Jody Williams hadde en travel dag. Så travel at hun knapt hadde tid til å svare på noen improviserte spørsmål fra pressen. Men selvsagt er Nobels fredspris stort for ei radikal, målbevisst jente fra Vermont i USA.

- Jeg var jo litt nervøs før talen, og sånn. Men det gikk jo ganske bra. Ikke sant? sier hun.
- Det har vært en strålende dag. Norge er mitt favorittland. Jeg har fått en fantastisk mottakelse jeg seint vil glemme.

Stolte foreldre

Mor og far, Ruth og John, er stolte foreldre på datterens store dag. Visst er det stort at hun har fått prisen. Men noe er enda større:

- Det største er at Jody fortsatt er Jody. At hun ikke har forandret seg eller blitt høy på pæra, sier pappa John.

Mor Ruth sier at Jody alltid har vært ei svært bestemt jente. Og påkledning har nok vært et tema i familiehistorien.

- Jeg har jo alltid forsøkt å få henne til å bruke andre klær, og litt sminke. Men lett har det ikke vært, innrømmer mor Ruth.

- Vi har vært stolte helt siden Jody ble nominert til prisen. Men dette overgår alt. Nå lyser navnet hennes sammen med mange andre store navn i historien, sier John Williams.