Askepott må stumpe Princen

De kongelige må vente med å tenne røyken under bryllupsmiddagen for Mette-Marit og kronprins Haakon. Røykeloven gjelder også på Slottet. Først etter maten blir det anledning for de kongelige røykerne å ta seg en sigarett eller nyte en sigar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mette-Marit og kronprins Haakon kan ikke selv bestemme om gjestene skal få røyke under den store bryllupsmiddagen 25. august på Slottet.

Alle de 440 gjestene må vente med å få dekke nikotinbehovet.

I likhet med alle de andre kongelige blir storrøykeren dronning Margrethe av Danmark nektet å nyte sine sigaretter under bryllupsmiddagen.

Slottet intet unntak

Informasjonssjefen ved Slottet forteller at røykeloven også gjelder i Drammensveien 1.

- Ved slottet gjelder røykeloven. Under bryllupsmiddagen er det røykeforbud. Etter middagen åpnes lille ballsal for røyking. Slottet kommer ikke til å søke dispensasjon fra røykeloven under den store bryllupsmiddagen 25. august, sier informasjonssjef Wenche Rasch ved Slottet.

Rasch forteller at gjestene også må rette seg etter husregelene som gjelder for Oslo militære samfunn, hvor en del av gjesten må spise på grunn av plass problemene på Slottet.

Daglig leder ved Oslo militære samfunn, Jon Øvrehus, sier at det ikke er tatt stilling til om det skal røykes i det kongelige bryllupet.

- Vi har ikke hatt noe møte med Slottet for å diskutere denne problemstillingen. Dette kommer til å skje i løpet av juni. Vi ser helst at gjestene ikke røyker, sier Øvrehus til Dagbladet.

Det er ingen hemmelighet at kong Harald røyker. Også datteren, prinsesse Märtha Louise røyker. Både kronprins Haakon og Mette-Marit er også kjent for å ta seg en røyk.

Dronning Sonja er den eneste i kongefamilien som har klart å slutte.

Forviklinger

Skulle kongefamilien ha et ønske om å tenne seg en røyk under middagen, så er det kun Kongen som kan bestemme om de kongelige skal rettsforfølges for eventuelle lovbrudd i følge Grunnloven ' 37:

«De kongelige Prinser og Prinsesser skulle, for deres Personer, ikke svare for Andre end Kongen, eller hvem han, til Dommer over dem, forordner».

Dermed er det ingen som kan bøtlegge de kongelige hvis de ønsker å tenne seg en sigarett under sin egen bryllupsmiddag. Kongen er hevet over loven. Det står i Grunnlovens ' 5:

«Kongens Person er hellig; han kan ikke lastes, eller anklages. Ansvarligheten paaligger hans Raad». Dermed er det regjeringen med statsminister Jens Stoltenberg i spissen som kan bli bøtlagt, hvis de kongelige bryter røykeloven under middagen. Og statsministeren kommer jo som kjent fra partiet som innførte røykeloven, så da er vel røykeringen sluttet.

Kritiseres

Dronning Margrethe har i den seneste tiden blitt kritisert for sine røykvaner i Danmark. I Norge må røykedronningen vente med å tenne sigaretten til etter middagen. Dronningen uttalte forleden til finske journalister:

- Jeg tror at de fleste dansker er av den oppfatning, at folk skal må få lov til å gjøre hva de har lyst til.

Dronningens ektemann Prins Henrik tok sin kone i forsvar.

- La folk få lov til å dø av røyking, hvis de ønsker det. Det er en privatsak. Det sier jeg, fordi jeg har sluttet å røyke.

  • Begge de kjente turboprinsene i Danmark er kjent for å røyke.
  • Sveriges kong Carl Gustaf har ofte blitt kritisert for å røyke offentlig.
KING SIZE: Kong Harald tar seg en sigarett under fjorårets cupfinale.
RØYKER: Mette-Marit liker å ta seg en blås. Kronprins Haakon tar seg også en røyk i blant. Her fra en konsert på Hotel Caledonien under fjorårets Quart-festival.
STORRØYKER: DAnmarks dronning Margrethe er kritisert for sine røykevaner.
KRONPRINCEN: Den danske turbokronprinsen Frederik røker også.