Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Askepott slåss for sitt slott

Folk på Svalbard kan styre sin begeistring for sysselmann Ann-Kristin Olsens nye kontorbygg. «Bunkeren» gjenspeiler hennes «autoritære tilbøyeligheter», blir det hevdet. Olsen selv parerer med at hun er Askepott i Tornerose-slottet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

28 millioner kroner koster bygget som Olsen og hennes 20 ansatte flytter inn i på nyåret. Det er reist ved Longyearbyen, på tomta hvor sysselmannens bygg brant i 1995. Monster er bare ett kjælenavn svalbardfolket har skjenket:

Superpsykotisk

Arkitektene må være superpsykotiske. Det er grufullt stygt. Det likner et fengsel. Sier folk - på trykk i lokalavisa Svalbardposten.

Samme avis har på kommentarplass beskrevet bygget som en bunker for makta. Sysselkvinnens forhold til folket beskrives i begrenset smigrende vendinger:

«Det er ingen hemmelighet at mange oppfatter sysselmannen som maktens lange arm som trer alle slags lover og reguleringer ned over hodet på folk.

Nettopp derfor er det så underlig at Statsbygg velger et så autoritært bygg som til de grader underbygger sysselmannens makt og autoritære tilbøyeligheter, og kommuniserer at «her i denne uinntakelige borg bor kongen på haugen som bestemmer over hele kongeriket».»

Maskingeværild

Svalbardposten medgir like greit frykt for maskingeværild fra de skyteskåraktige vinduene. Eller isbjørnskjermingen, som Statsbygg kaller den .
«Et monstrum av en maktkonsentrasjon,»
blir sysselkvinnen også kalt.

Alt i alt må disse og sysselkvinnens karakteristikker av seg selv sies å divergere noe. Hun lover service og vennlighet og ikke maskingeværild for besøkende.

- Oppfatter folk på Svalbard deg som autoritær?
- Nei, jeg oppfatter ikke at jeg oppfattes som autoritær. Jeg synes kritikken er usaklig, sier hun til Dagbladet.

- Et landemerke

- Det er altså ikke stor avstand mellom deg og folket?
- Jeg har god kontakt med folk på Svalbard, og synes for øvrig bygget er kjempefint, funksjonelt og praktisk. Det vil etter hvert bli et landemerke folk er stolte av.

I et leserinnlegg i Svalbardposten oppfordrer hun på denne måten innbyggerne til å kikke innom når bygget åpner:

«Velkommen til Åpen Dag i Askepotts Tornerose-slott på nyåret.»

ASKEPOTT: Sysselmann Ann-Kristin Olsen foran Tornerose-slottet, som hun kaller det. Folk flest kaller bygget stygt og autoritært.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!