Norsk firma beskyldes for å undergrave FNs fredsplan for Vest-Sahara

Asker-firma tilbød olje-data fra okkupert land: - En glipp, sier sjefen

Etter tur har norske selskaper lagt seg flate etter kritikk for olje-leting i Vest-Sahara. Nå er et Asker-firma i skuddlinjen.

DAKHLA I VEST-SAHARA: Bildet viser det Singapore-registrerte skipet «Geo Services 1» ved kai i havnebyen Dakhla i Vest-Sahara. Ifølge Støttekomiteen for Vest-Sahara deltok skipet i fjor i en seismikk-operasjon i okkuperte Vest-Sahara som nå får skarp kritikk. Foto: Western Sahara Resource Watch.
DAKHLA I VEST-SAHARA: Bildet viser det Singapore-registrerte skipet «Geo Services 1» ved kai i havnebyen Dakhla i Vest-Sahara. Ifølge Støttekomiteen for Vest-Sahara deltok skipet i fjor i en seismikk-operasjon i okkuperte Vest-Sahara som nå får skarp kritikk. Foto: Western Sahara Resource Watch. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Flere norske seismikkselskaper har prøvd seg i det Marokko-okkuperte Vest-Sahara - for så å legge seg flate og droppe videre oppdrag når kritikken kom.

Nå anklages Asker-selskapet Multiclient Geophysical as (MCG) og dets britisk-baserte morselskap Geoex for å tilby data fra de okkuperte områdene til bruk i oljeleting.

- Hvis Marokko skulle finne olje i de okkuperte områdene i Vest-Sahara, vil det fullstendig undergrave FNs fredsprosess, sier Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, som arbeider mot okkupasjonen.

- En glipp

Ifølge annonser i magasinet GeoExPro tilbyr MCG seismiske data, som brukes i oljeleting, fra det omstridte området. Et kart på morselskapet Geoex' webside viser at dataene omfatter områder utenfor Vest-Sahara.

«Her har det skjedd en glipp», skriver MCGs administrerende direktør Tom Wolden i en e-post til Dagbladet.

Han slår fast at MCG ikke selger seismiske data fra Vest-Sahara, og heller ikke har gjort det før.

Erik Hagen føler seg ikke helt beroliget.

- Det er jo underlig at de framstår i markedsføringen, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer