Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk firma beskyldes for å undergrave FNs fredsplan for Vest-Sahara

Asker-firma tilbød olje-data fra okkupert land: - En glipp, sier sjefen

Etter tur har norske selskaper lagt seg flate etter kritikk for olje-leting i Vest-Sahara. Nå er et Asker-firma i skuddlinjen.

DAKHLA I VEST-SAHARA: Bildet viser det Singapore-registrerte skipet «Geo Services 1» ved kai i havnebyen Dakhla i Vest-Sahara. Ifølge Støttekomiteen for Vest-Sahara deltok skipet i fjor i en seismikk-operasjon i okkuperte Vest-Sahara som nå får skarp kritikk. Foto: Western Sahara Resource Watch.
DAKHLA I VEST-SAHARA: Bildet viser det Singapore-registrerte skipet «Geo Services 1» ved kai i havnebyen Dakhla i Vest-Sahara. Ifølge Støttekomiteen for Vest-Sahara deltok skipet i fjor i en seismikk-operasjon i okkuperte Vest-Sahara som nå får skarp kritikk. Foto: Western Sahara Resource Watch. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere norske seismikkselskaper har prøvd seg i det Marokko-okkuperte Vest-Sahara - for så å legge seg flate og droppe videre oppdrag når kritikken kom.

Nå anklages Asker-selskapet Multiclient Geophysical as (MCG) og dets britisk-baserte morselskap Geoex for å tilby data fra de okkuperte områdene til bruk i oljeleting.

- Hvis Marokko skulle finne olje i de okkuperte områdene i Vest-Sahara, vil det fullstendig undergrave FNs fredsprosess, sier Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, som arbeider mot okkupasjonen.

- En glipp

Ifølge annonser i magasinet GeoExPro tilbyr MCG seismiske data, som brukes i oljeleting, fra det omstridte området. Et kart på morselskapet Geoex' webside viser at dataene omfatter områder utenfor Vest-Sahara.

AVSLØRENDE: Kartet på bildet viser seismiske undersøkelser utenfor Vest-Sahara, og har fått Western Sahara Resource Network til å reagere kraftig. Foto: Screenshot fra Geoex webside.
AVSLØRENDE: Kartet på bildet viser seismiske undersøkelser utenfor Vest-Sahara, og har fått Western Sahara Resource Network til å reagere kraftig. Foto: Screenshot fra Geoex webside. Vis mer

«Her har det skjedd en glipp», skriver MCGs administrerende direktør Tom Wolden i en e-post til Dagbladet.

Han slår fast at MCG ikke selger seismiske data fra Vest-Sahara, og heller ikke har gjort det før.

Erik Hagen føler seg ikke helt beroliget.

- Det er jo underlig at de framstår i markedsføringen, sier han.

Etter at spanjolene trakk seg ut av Spansk Sahara i 1975, ble den tidligere kolonien okkupert av Marokko, som i dag kontrollerer størstedelen av landet.

FN prøver å løse konflikten mellom Marokko og frigjøringsbevegelsen Polisario.

Sirkelen sluttet

MCGs styreformann, Pierre Benichou, avviser ikke at han selger data fra utenfor Vest-Sahara - men da gjennom MCGs eier, britiskbaserte Geoex Ltd, hvor han også er styreformann.

I en e-post til Dagbladet opplyser Benichou at Geoex i 2017 skrev kontrakt med Marokkos statoljeselskap ONHYM om å gjøre seismiske undersøkelser.

I et brev fra aktivistnettverket Western Sahara Resource Watch (WSRW) til ham og Wolden bes Geoex «øyeblikkelig stoppe sin deltakelse i oljeleting i Vest-Sahara».

«Geoex Ltd tenker å fullføre sin kontrakt», skriver Benichou til dette.

For marokkanskfødte Benichou er dermed sirkelen sluttet: Da norske TGS-Nopec i 2002 begynte seismiske undersøkelser utenfor Vest-Sahara, var han sjef for selskapets seismikkinnhenting i Afrika.

I en artikkel skriver WSRW denne uka at dette var den første seismikkundersøkelsen under den marokkanske okkupasjonen.

Norsk tilbaketrekking

TGS-Nopec annonserte sitt seismikkprogram i mai 2002, et knapt halvår etter at FNs juridiske råd konkluderte med at videre utforskning utenfor Vest-Sahara bare måtte skje med samtykke fra befolkningen.

Virksomheten fikk en rekke aksjonærer til å si at de ville selge seg ut av selskapet, som senere besluttet å ikke inngå flere kontrakter i det omstridte området.

I 2009 fikk selskapet Fugro-Geoteam ubehagelig oppmerksomhet i Dagbladet for å sende verdens største seismikkskip på hemmelig oppdrag til landet.

- Vi vil avstå fra ytterligere aktiviteter under den nåværende politiske situasjonen, sa selskapets daglige leder Einar Foss året etter, ifølge Universitas.

- Legger oss flate

Og i 2015 var det Seabird Explorations tur.

«Vi legger oss flate og endrer rutinene for at dette ikke skal skje igjen. Det føles veldig ubehagelig å ha vært med på å støtte en okkupasjonsmakt», sa Seabird Explorations administrerende direktør Dag Reynolds til ukeavisa Ny Tid i 2015.

Det skjedde året etter at Dagbladet omtalte selskapets seismikkleting utenfor Vest-Sahara, uten å få kontakt med Reynolds.

Nå får trolig Pierre Benichou nye runder med negativ oppmerksomhet fra aktivistene som arbeider mot Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara - denne gang for aktiviteter i et britiskbasert selskap.

Geoex norske datterselskap MCG as er en egen juridisk enhet, poengterer selskapets administrerende direktør Tom Wolden overfor Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!