UNDERBETALT: De polske steinleggerne jobbet for firmaet MC Steinlegging, og oppga at de fikk under 90 kroner i timen. Det er langt under tarifflønna for steinleggere. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
UNDERBETALT: De polske steinleggerne jobbet for firmaet MC Steinlegging, og oppga at de fikk under 90 kroner i timen. Det er langt under tarifflønna for steinleggere. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Asker og Bærum-politiet vil ikke etterforske Brynestads irske steinleggere

Brynestad er tilfreds med at han slipper etterforskning, sier hans First House-rådgiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet avslørte 10. juni i fjor at et irsk steinleggerfirmaet som var hyret inn av kjendismillionær Atle Brynestad for å legge stein på eiendommen hans på Nesøya, brukte underbetalte polakker og ikke betalte moms.

Asker og Bærum politidistrikt bekrefter nå overfor Dagbladet at det ikke vil bli noen politietterforskning av forholdene.

- Politiet i Asker og Bærum etterforsker for øyeblikket ingen straffesaker som gjelder travellers. Vi har ingen anmeldelser på noe som gjelder travellers, sier politiadvokat Elin Rønne i Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.

- Dere iverksetter ingen etterforskning av Brynestad på bakgrunn av den informasjonen som har kommet fram?

- Det er riktig, sier Rønne.

- Allmennpreventivt sett, vil ikke denne saken da vise at sosial dumping lønner seg?

TILFREDS: Atle Brynestad. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TILFREDS: Atle Brynestad. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Vi ser det poenget, men dette avhenger av en anmeldelse fra Skatt Øst. Det vil jo kunne komme i tilsvarende type saker, sier Rønne - som ikke ønsker å kommentere Brynestad-saken ytterligere.

Utelukker ikke Skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst kommenterer politiets uttalelser slik:

- Vi har foreløpig ikke sendt noen anmeldelser. Men vi vurderer politianmeldelse av flere saker, både i Oslo og i Asker og Bærum, som gjelder mulig medvirkning til momsunndragelse for kunder av steinleggere.

Selv om Brynestad-saken trolig får ligge i fred gikk Asker og Bærum-politiet nylig ut med en advarsel mot å ansette omreisende steinleggere.

- Vi vet at folk er blitt utsatt for trusler og at jobben ikke er blitt utført skikkelig, sier Elin Rønne om bakgrunnen for dette utspillet.

Brynestad: - Tilfreds Hans-Christian Vadseth, partner i PR-byrået First House, skriver i en sms til Dagbladet at Brynestad er «tilfreds med at politiet har konkludert på en fornuftig måte i denne saken».

- Brynestad gjorde grundige undersøkelser før han engasjerte håndverkerne, og han betalte også regningen, inkludert moms, via bank. I den grad det har foregått noe bedragersk, er Brynestad offer for kriminaliteten, ikke utøveren, skriver Vadseth.

- Det er betryggende, både med henblikk på politiets ressursbruk og på den alminnelige rettsfølelse, at folk som utsettes for bedrageri ikke får den tilleggsbelastningen en  politietterforskning vil være. Brynestad forventer at Skatt Øst er like fornuftig som politiet i sine vurderinger, skriver Vadseth til Dagbladet.

Slettet fra registeret MC Steinlegging hevdet overfor Dagbladet i fjor at det arbeiderne fortalte om underbetaling var tull og tøys, og at selskapet skulle momsregistrere seg.

REPRESENTERER. Hans-Christian Vadseth i PR-byrået First House. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
REPRESENTERER. Hans-Christian Vadseth i PR-byrået First House. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg prøver å gjøre alt riktig, også blir jeg hengt ut i avisa. Du kan ikke stole på de polske arbeiderne, de drikker alt for mye og er ikke pålitelige, sa Martin Cristopher Cleary, som sto bak enkeltmannsforetaket.

MC Steinlegging ble i går slettet fra Brønnøysundregisteret.

Ifølge opplysninger i bedriftsdatabasen Bizweb har selskapet aldri vært momsregistrert.

HAR IKKE ANMELDT: - Men vi vurderer politianmeldelse av flere saker, både i Oslo og i Asker og Bærum, som gjelder mulig medvirkning til momsunndragelse for kunder av steinleggere, sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
HAR IKKE ANMELDT: - Men vi vurderer politianmeldelse av flere saker, både i Oslo og i Asker og Bærum, som gjelder mulig medvirkning til momsunndragelse for kunder av steinleggere, sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer