Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Askesky stopper 1000 flyavganger i Europa

I kveld kan den komme til Norge.

STOPPER FLYTRAFIKKEN IGJEN: Askeskyen fra vulkanen Eyjafjallajökull har stoppet 1000 flyavganger i Europa i dag. Foto: Dagbladet
STOPPER FLYTRAFIKKEN IGJEN: Askeskyen fra vulkanen Eyjafjallajökull har stoppet 1000 flyavganger i Europa i dag. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Asken fra den aktive vulkanen på Island har stoppet rundt 1.000 flyavganger i Storbritannia og andre deler av Nord-Europa i dag, melder NTB. Storbritannia og Nederland er verst rammet, ifølge Eurocontrol, som har ansvar for flytrafikken i Europa.
Oppdaterte kart fra Eurocontrol viser at askeskyen ikke er i nærheten av norsk luftrom ennå, og luftrommet er fremdeles åpent.

Askeskyen ligger nå over de britiske øyer og nordvestlige deler av kontinentet, og det er potensial for aske i atmosfæren i den sørligste delen av Sør-Norge, melder Meteorologisk institutt.

Ikke stengt i Norge
Tidligere i dag ble det klart at askeskyen kan nå Norge i kveld.

- Vi har ingen oppdaterte prognoser. Så lenge det ikke kommer noe melding fra Luftfartstilsynet, er det foreløpig ikke snakk om noe stenging av luftommet, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor.


Det er ventet nye prognoser i to-tre-tida i ettermiddag.

Foreløpig er det et mindre innhold av aske i atmosfæren, melder Meteorologisk institutt.

- Detbrer seg sakte nordover og østover over den sørligste delen av Sør-Norge. Asken vil etter hvert komme inn over Oslo, men det skjer ikke før nærmere midnatt, opplyser statsmeteorolog Hans Henrik Fremming til Dagbladet.

Åpnet i London
I går ble flyplasser over store deler av Storbritannia og Irland stengt på grunn av asken. De to store flyplassene Heathrow og Gatwick i England er nå åpnet for trafikk, men likevel melder Heathrow om forsinkelser og mulige kanselleringer på grunn av restriksjoner i luftrommet.

All trafikk inn og ut av Amsterdam ble kansellert i dag morges, og flyplassen er fremdeles stengt. Schiphol flyplass håper å åpne igjen i ettermiddag, men melder at det vil ta tid før flytrafikken kommer i rute igjen.

Flyplasser i Skottland og Irland er også stengt i dag på grunn av askeskyen.

Askeskyen strekker seg nå fra Island, over de britiske øyer og nordsjøen, og inn mot nordvestlige deler av kontinentet. Danmark, Tyskland, Benelux-landene og deler av Frankrike kan bli påvirket av skyen.

Eurocontrol melder at det stort sett er lav askekonsentrasjon. I løpet av dagen er skyen ventet å oppløse seg delvis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!