Askeskyen blir liggende over Sør-Norge til tirsdag

Værnes stenges igjen om få timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Askeskyen vil bevege seg over sør-Norge slik at vulkanutbruddet sansynlig vis vil påvirke flytrafikken i hvert fall fram til tirsdag.

- Askeskyen vil ifølge våre beregning ligge over Sør-Norge til tirsdag. For trøndelag og nordover ser det bedre ut, opplyser direktør Anton Eliassen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Det er derfor sannsynlig at luftrommet vil bli stengt også på tirsdag, siden det vil være partikler i lufta også da.

Det vil være lommer av tid der det er lite aske. Blant annet på søndag.

-Jeg vil anta at luftfartsmyndighetene vil vurdere om de kan åpne opp for trafikk i visse tidslommer på søndag, sier Eliassen.

Piperøyk
- Det er vanskelige beregninger. Man kan sammenligne det med at man røyker pipe og beregner hvor røyken er lenge etter at man har blåst den ut, sier Eliassen til Dagbladet i det han er på vei inn til pressekonferanse.

Sverre Quale i Avinor opplyser at Værnes lufthavn i Trondheim nå vil bli stengt i løpet av et par timer. Trafikken der ble åpnet opp for enkelte flyginger i morges.
-Beregninger fra Storbritania viser at nye askeskyeene trekker nordover, sier han.

Han sier også at Avinor vil vurdere om det kan åpnes for en viss trafikk i lommer som åpner seg.
-Hvis vi har forutsigbare sikre data på at det er partikkelfritt i noen områder kan vi åpne opp for trafikk. Men det vil mest sansynlig bare bli for noe innenrikstrafikk.

For på Meteorologisk institutts beregninger ligger det en stor svart røyksky over Sør-England og sentral-Europa.

Helsefare

På pressekonferansen orienterte helseministeren om hvordan myndighetene beregner helsefarene ved støvskyen. 
-Helserissikoen betraktes som liten. Konsentrasjonen av forurensende partikkler på bakkenivå er lav, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

-Målestasjonene våre sier at konsentrasjonen av partikler på bakkenivå er lav. Det er registrert noe svovellukt og dette kan godt stamme fra vulkanutbruddet. Men svovel lukter sterkt i så små konsentrasjoner. Det som finnes av svovel i luften nå er ikke farlig, sier avdelingsdirektør Per Schwarze i folkehelseinstituttet.

Ambulanser nordover
Askeskyen er først og fremst en trussel for beredskapen i avsidesliggende områder.
-Helse Nord har meld om behov for fire ekstra ambulanser. Derfor sender vi nå fire ambulanser fra Helse Sør-Øst nordover, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Beordring
I statsråd i dag ble de såkalte fullmaktsbestemmelsene utløst. Det betyr at helsepersonell nå kan beordres rundt i landet der det måtte være nødvendig for beredskapen.

Statsrådene i Samferdselsdepartementet og Helsedepartementet holder pressekonferanse i regjeringskvartalet klokka 14 i forbindelse med askeskyen fra Island. Representanter for underliggende etater vil også være til stede.

Følg pressekonferansen direkte her.