LITT BEDRE PROGNOSER: Slik ser askeskyen ut nå. Prognoser viser at den delen av skyen som er på vei mot Norge ser mindre ut enn meteorologene først antok. Derfor blir trolig ikke flytrafikken i Sør-Norge, Trøndelag og Vestlandet rammet likevel. KART: London VAAC NWP
LITT BEDRE PROGNOSER: Slik ser askeskyen ut nå. Prognoser viser at den delen av skyen som er på vei mot Norge ser mindre ut enn meteorologene først antok. Derfor blir trolig ikke flytrafikken i Sør-Norge, Trøndelag og Vestlandet rammet likevel. KART: London VAAC NWP Vis mer

Askeskyen forsvinner fortere og er mindre enn antatt

Nye prognoser for askeskyen viser at flytrafikken i Sør-Norge antakelig ikke blir rammet i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

||| (Dagbladet): Aske fra Island gjør at flere flyplasser i Nord-Norge vil ble stengt klokken 14 fredag. Andøya, Narvik, Bardufoss, Stokmarknes, Evenes og Tromsø er stengt for ordinær flytrafikk.

Antakelig vil flyplassene i disse byene være stengt fram til klokken 20, men det kan også ta lenger tid før de åpnes igjen, opplyser
Ove Narvesen, kommunikasjonsdirektør ved Avinor.

- Nå venter vi på nye kart og prognoser for askeskyen før vi kan si noe mer konkret om når flyplassene kan gjenåpnes, sier Narvesen.

Lysere for Sør-NorgePå prognoser tidligere i dag så det ut til at askeskyen fra Island ville nå Sør-Norge, Vestlandet og Trøndelag i morgen, og muligens lamme flytrafikken i disse områdene i morgen og søndag. Nå ser det imidlertid lysere ut.

- Askeskyen ser mindre ut enn vi antok. Den vil trolig komme inn over Sør-Norge i morgen, men askedekket er langt tynnere og utbredelsen mindre enn antatt. Derfor er det stor sannsynlighet for at flytrafikken blir berørt, sier statsmeteorolog Håkon Mjelstad i Meteorologisk Institutt til Dagbladet.

Asken har i dag bredt seg ut over nærmest hele Nord-Norge fra Nordland til Finnmark, kun med unntak av Finnmarksvidda og ytterste fjordstrøk av Vest-Finnmark, melder Meteorologisk institutt.
Forsvinner fra nord i morgen

De første meldingene i dag gikk på at asken over Nord-Norge kunne bli liggende til ut på dagen i morgen. Nå ser det imidlertid litt lysere ut også her:

- Ut i fra de nye prognosene er vi nå sikre på at asken vil forsvinne fra Nord-Norge til i morgen tidlig, sier Mjelstad.

Det er også aske over Sverige, Finland og deler av Russland i dag, men det skal kun være i Nord-Norge at skyen er så tykk at den rammer flytrafikken, melder Meteorologisk Insitutt.

Luftfartstilsynet avventer nye prognoser før de kan si om flytrafikken i Sør-Norge, Vestlandet og Trøndelag vil bli rammet av askeskyen i morgen.

SPYR FORTSATT ASKE: Dette bildet ble tatt over vulkanen Eyjafjallajokull på Island den 17. mai. Fortsatt spyr vulkanen ut aske. FOTO: REUTERS/Ingolfur Juliusson
SPYR FORTSATT ASKE: Dette bildet ble tatt over vulkanen Eyjafjallajokull på Island den 17. mai. Fortsatt spyr vulkanen ut aske. FOTO: REUTERS/Ingolfur Juliusson Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer