RAMMES HARDT: Mais fra Sør-Afrika lastes i Mombasa i Kenya. Landbrukssektoren i flere afrikanske land betaler en høy pris for vulkanutbruddet på Island. Foto: REUTERS/SCANPIX
RAMMES HARDT: Mais fra Sør-Afrika lastes i Mombasa i Kenya. Landbrukssektoren i flere afrikanske land betaler en høy pris for vulkanutbruddet på Island. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Askeskyen koster Afrika dyrt

Landbruket får svi for vulkanutbruddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Landbrukssektoren i flere afrikanske land betaler en høy pris for vulkanutbruddet på Island.

Store mengder ferskvare som blomster og grønnsaker råtner nå på lagre i Kenya, der videre innhøsting er innstilt og tusenvis av arbeidere er permittert.

Det stengte luftrommet over Europa har ført til full stans i all flyfrakt til kontinentet. For eksportører av ferskvarer fra Afrika er de økonomiske følgene katastrofale.

Tusenvis av tonn

Bare på Jomo Kenyatta International Airport utenfor Nairobi lå det mandag 3.000 tonn friske blomster og grønnsaker på lager i påvente av å bli fløyet til Europa. Også andre afrikanske land melder om overfylte lagre.

- Vi frakter i gjennomsnitt 1.000 tonn daglig til en verdi av 3 millioner dollar (18 millioner kroner), sier Stephen Mbithi, som leder Fresh Produce Exporters Association of Kenya.

- Vi har mestret tørke, El Nino og voldshandlingene etter valget, men vi har aldri opplevd noe slikt, sier han til den kenyanske avisen Daily Nation.

Ny knekk

Kenyas økonomi ble hardt rammet av den globale finanskrisen, som kom på toppen av de omfattende voldshandlingene etter presidentvalget i 2007. Askeskyene fra Island er en ny knekk.

Landbrukssektoren står for rundt en firedel av landets bruttonasjonalprodukt og blomsterdyrking alene sysselsetter over én million kenyanere.

Over 30 prosent av alle friske blomster som selges i Europa, kommer fra Kenya, noe som tilsvarer så å si hele landets produksjon.

Sliter

Flere europeiske blomsterimportører sliter alt med å få tak i det de vil ha, ettersom det også er full stans i importen fra land som Sør-Afrika, Etiopia og Uganda.

- Det er vanskelig å si hvilke konsekvenser dette vil få. Vi har aldri opplevd noe lignende, sier Rene Schoenmaker, som leder Flower Growers Association i Sør-Afrika.

Sør-Afrika eksporterer årlig blomster til en verdi av drøyt 320 millioner kroner, og 70 prosent av dette går til Europa.

Går tom

Europeiske importører, grossister og butikkjeder følger også utviklingen nøye og frykter at de om kort tid vil gå tom for en rekke typer matvarer som importeres fra Afrika og andre deler av verden.

Europa importerer blant annet store mengder asparges, løk, salat, sukkererter, bønner og druer fra Afrika, samt ferdigblandet fruktsalat.

- Vi er i ferd med å gå tom for tunfisk fra Indiahavet, nilabbor fra Afrika, basilikum fra Kypros, andre friske urter fra Israel, hummer fra Canada og grønn asparges fra California, bekrefter Thomas Kosmidis i det tyske engrosfirmaet Venos.(NTB)