Askia (21) døde under bygging av atombunker. Mangemillionær dømt

Askia Khafra var leid inn for å bygge en dommedagsbunker under huset til mangemillionær. Mistet livet i kjellerbrann.

DØDE: Askia Khafra døde i en brann som brøt ut i kjelleren over ham, da han jobbet med atombunkeren til mangemillionæren Daniel Beckwitt. Foto: Montgomery County Fire and Rescue Service via The New York Times / NTB scanpix
DØDE: Askia Khafra døde i en brann som brøt ut i kjelleren over ham, da han jobbet med atombunkeren til mangemillionæren Daniel Beckwitt. Foto: Montgomery County Fire and Rescue Service via The New York Times / NTB scanpixVis mer

Den 27 år gamle mangemillionæren Daniel Beckwitt ble onsdag funnet skyldig i uaktsomt drap, etter at arbeideren han hyret inn til å bygge en atombunker under huset sitt, døde i en brann i 2017, skriver Washington Post.

Han risikerer nå opp til 30 år i fengsel.

«En dødsfelle»

I all hemmelighet planla 27-åringen fra Maryland i USA å bygge underjordiske tunneler i tilfelle Nord-Korea skulle gjøre virkelighet av rakett-truslene sine.

Men planene om en hemmelig bunker under sitt eget hus, utviklet seg til å bli en stor tragedie.

10. september i 2017 fikk nødetatene meldinger om at det brant i 27-åringens hus. Da nødetatene kom til stedet, fant de etter hvert «et nakent, forkullet lik i kjelleren».

Liket var 27 år gamle Asia Khafra. Det var han Beckwitt hadde leid inn for å bygge atombunkeren. Ifølge påtalemyndigheten jobbet Khafra under forhold de omtaler som «en dødsfelle».

Tunnelsystemet som Khafra jobbet med gikk flere meter ned i bakken. Det ble avdekket et sju meter dypt hull, som forgreinet seg i underjordiske tunneler som strekker seg over et område på 60 meter.

Elektrisk brann i kjelleren

Den skjebnesvangre dagen jobbet Khafra med tunnelsystemet, da det brøt ut en elektrisk brann i kjelleren i huset.

Khafra skal ha kjent røyklukta, klatret ut av tunnelen og forsøkte å ta seg ut gjennom kjelleren, men ble stoppet av rot og hindringer i kjelleren og døde av røyk- og brannskader.

- Han ble sittende fast i en dødsfelle. Han klarte ikke å komme seg ut, sa aktoratet under rettssaken.

I Beckwitts hus fant politiet «enorme mengde søppel og ødelagte ting som lå slengt i hele huset» og «smale, labyrintaktige gangveier», som gjorde det vanskelig å ta seg fram i huset.

- Ser kanskje merkelig ut

Beckwitts forsvarer, Robert Bonsib, sa i retten at selv om millionærens bunkersprosjekt var «merkelig», så var tunnelene i seg selv ikke farlige og ble ikke bygget for noe annet enn å beskytte Beckwitt fra en potensiell apokalypse, ifølge The Daily Beast.

- Det kan være at det er merkelig. Det ser kanskje merkelig ut. Men de var solide som fjell og det var trygge omgivelser, sa Bonsib.

Daniel Beckwitt har over flere år tjent sjusifrede summer ved å spekulere i aksjer, og han investerte blant annet i Askia Khafras firma. Derfor var Khafra et naturlig valg da millionæren skulle lei inn en arbeider til å utføre bunkersprosjektet.

I løpet av etterforskningen konkluderte politiet med at bunkeren ble forsynt med en betydelig mengde elektrisitet på uforsvarlig vis. Aktoratet mente derfor at den siktede måtte være klar over risikoen for at det kunne begynne å brenne i kjelleren, men at han ikke gjorde noe med det.

Beckwitt selv gispet da juryen leste opp sin kjennelse, og var tydelig svært preget.

- En ulykke er ikke et lovbrudd

Beckwitts advokat sier at det «ikke er noe tvil om» at avgjørelsen vil bli anket. Under rettssaken omtalte han klient som en «veldig rar ung mann», og argumenterte med at brannen var en fryktelig ulykke og at Khafras død var «et mysterium uten et svar».

- Å være forskjellig, og å leve under forskjellige omstendigheter, er ikke et lovbrudd. En ulykke er ikke et lovbrudd, sa forsvareren.

I tillegg til sine aksjeinvesteringer har Beckwitt ei fortid som hacker. En dyktig hacker. I tillegg skal han ha tjent seg rik på Bitcoin.

Men han hadde altså en dyp frykt for rakettangrep fra Nord-Korea, noe han også snakket om under et hackerseminar, der han oppfordret andre til å gjøre som ham.