Askøy: 11 nye til sykehus

Prøver av vannet klare i dag. Stenger ikke barnehager og skoler.

KLEPPE VANNVERK: Herfra kommer drikkevannet til innbyggerne i Hordaland-kommunen Askøy. Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix.
KLEPPE VANNVERK: Herfra kommer drikkevannet til innbyggerne i Hordaland-kommunen Askøy. Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix.Vis mer

SISTE: Askøy kommune holder pressekonferanse kl. 12 i dag om blant annet forløpige resultater av vannprøvene og videre tiltak. Dagbladet følger pressekonferansen.

I alt 11 personer på Askøy er sendt videre fra lege til Haukeland universitetssjukehus siden klokka 13 i går med helseproblemer på grunn av drikkevannet, opplyser varaordfører Bård Espelid.

- Smitteintensiteten er fortsatt den samme. Sykdomssituasjone er fortsatt kritisk, sier varaordføreren til TV 2 Nyhetskanalen mandag formiddag.

I går ringte statsminister Erna Solberg til ordføreren i Askøy for å bli orientert om situasjonen.

Kommunen har på sin hjemmeside oppdatert status om drikkevann-situasjonen.

Ialt 24 innbyggere har oppsøkt lege siden i går.

Kommunen har i dag satt ut åtte vannvogner som innbyggerne kan hente drikkevann fra.

En ett år gammel gutt døde før pinsehelgen etter å ha blitt syk av drikkevannet, og rundt 2 000 mennesker har så langt hatt mage- og helseproblemer, der årsaken ennå ikke er fastslått.

Også flere som har vært på besøk på Askøy er rapportert syke. En mann på ferie i Tyrkia er innlagt på sykehus der etter å drukket vann på Askøy, melder lokalavisa Askøyværingen.

Prøveresultater i dag

Fagfolk fra Folkehelseinstituttet tok nye vannprøver i går.

- Vi håper at noen av disse prøveresultatene blir klare i løpet av dagen i dag, sier Askøy kommunes kommunikasjonssjef Dag Folkestad til Dagbladet.

Det ble fredag påvist høye konsentrasjoner av e.coli-bakterier i høydebassenget i Øvre Kleppe i kommunen. Det er også gjort funn av Clostridium og intestinale enterokokker.

Skoler og barnehager

Klokka 09 startet kommuneledelsen et krisemøte om situasjonen, der også Folkehelseinstituttets folk er med.

- I møtet blir det blant annet avgjort om skoler og barnehager skal holde stengt i morgen eller være åpne som vanlig, sier Folkestad.

Varordfører Bård Espelid opplyser til TV 2 Nyhetskanalen ved 10-tiden at barnehager og skoler blir åpne tirsdag.

Nå skal kommunen og helsefagfolk utarbeide prosedyrer for å redusere smittefare når barnehagebarn, elever og ansatte kommer sammen i morgen tidlig.

Sprengning

Naboer til vannverket på Øvre Kleppe har reagert på rystelser under sprengning.

Varaordfører Bård Espelid sier til NRK Hordaland at kommunen tok opp på et møte søndag om sprengningsarbeider kan ha ødelagt gamle rør, og om årsaken til smittespredning kan ligge der.

Det kom ikke noen konklusjon om rør og sprengning.