SILJE STAMNESHAGEN: Silje ble drept på Utøya. Hun var 18 år gammel. Foto: Privat.
SILJE STAMNESHAGEN: Silje ble drept på Utøya. Hun var 18 år gammel. Foto: Privat.Vis mer

Askøy i sorg

Kevin Daae Berland (15) og Silje Stamneshagen (18) var blant fem som dro på AUF-leir fra Askøy. De to kom aldri tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Øykommunen Askøy har mistet to av sine ungdommer i terrorhandlingen på Utøya fredag 22. juli. Kommunen har 26.000 innbyggere og ordfører Knut Hanselmann sier at kommunen er i sorg.

- Kevin og Silje har vært savnet siden 22. juli og har nå blitt bekreftet døde. Vi har alle gått inn i en sørgeperiode på Askøy, men tankene går først ut til de pårørende, sier Hanselmann til Dagbladet.

- Unge — og med tro på det gode i mennesket — valgte ungdommene på Utøya å begynne livet med å jobbe for et bedre samfunn. De var umistelige. Likevel har vi mistet dem, sier Marte Mjøs Persen, leder for Bergen Arbeiderparti.

Minnestund
I går var det minnestund for de to ungdommene som i dag ble bekreftet døde. Den fant sted utenfor folkets hus i Kleppestø. Det var 3000 mennesker som møtte opp for å ta farvel til Kevin Daae Berland og Silje Stamneshagen.

- Det bor bare 26.000 mennesker i Askøy kommune, dette er et bygdesamfunn og alle kjenner noen. Jeg kjenner personlig moren til Kevin Daae Berland, sier ordføreren i Askøy.

- Kevin var en kjempegutt, utrolig engasjert. Det er bare 14 dager siden han hadde et innlegg i lokalavisa.

Tung tid
Det var fem ungdommer som reiste til Utøya fra Askøy, bare tre kom tilbake. Når skolene begynner igjen skal det være minnestund og  det skal holdes samtaler med alle barna i barnehagene og skolene.

- Den ene som hadde vært på Utøya holdt en appell på minnestunden i går. Dette har vært en utrolig tungt for foreldrene, og hele kommunen er preget, sier Knut Hanselmann til Dagbladet.

Mjøs Pedersen sier at de nå står ovenfor en viktig, felles oppgave.

- Vi skal sørge for at de som har mistet sine kjære, og de ungdommene som har sett helvete, blir tatt godt vare på, sier hun.

ORDFØRER: Knut Hanselmann sier kommunen er i sorg etter massakren på Utøya, og drapet på to av øyas ungdom. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/SCANPIX
ORDFØRER: Knut Hanselmann sier kommunen er i sorg etter massakren på Utøya, og drapet på to av øyas ungdom. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/SCANPIX Vis mer