Askøy venter prøvesvar etter mulig vannbåren smitte

Fredag formiddag kommer muligens svaret på om personer i Askøy i Hordaland er blitt syke etter å ha fått i seg smittefarlig vann fra Kleppe vannverk.

SMITTE: Rundt 50 personer har vært innom legevakten på Askøy med symptomer som feber, diaré og magesmerter på grunn av mistanke om smitte via Kleppe vannverk på Askøy. Folk må koke vannet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SMITTE: Rundt 50 personer har vært innom legevakten på Askøy med symptomer som feber, diaré og magesmerter på grunn av mistanke om smitte via Kleppe vannverk på Askøy. Folk må koke vannet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Askøy kommune sendte en tekstmelding til innbyggerne torsdag kveld og ba dem koke drikkevann på grunn av mistanke om smitte via næringsmiddelkjeden, der vannet kan være en av mulighetene til smitte. Symptomene på smitte er magesmerter, diaré og feber, skriver kommunen i en pressemelding.

Det ble deretter opplyst at 50 personer er sendt til legevakten og sju til sykehus for nærmere undersøkelser etter mistanke om smittefarlig vann i Askøy i Hordaland. Ifølge NRK er det nå rundt ti personer som er innlagt.

Venter svar

Det kom etter hvert fram at den mistenkte smittekilden er Kleppe vannverk, som ifølge Bergens Tidende forsyner mellom 10.000 og 15.000 innbyggere. Det ble torsdag tatt prøver fra vannverket torsdag. Først fredag formiddag vil det foreligge svar på om sykdomsutbruddet skyldes en bakterie derfra.

- Vi tar et nytt møte i kommunal kriseledelse i morgen (fredag) klokken 8.00 angående mistanken om vannbåren smitte. Det kommer oppdatert informasjon etter dette møtet, opplyser kommunen på sin Facebook-side.

Syke i flere dager

Det reelle antallet som har vært syke er trolig høyere enn 50. På kommunens Facebook-sider og i flere lokale medier er det flere som kommenterer at de har vært syke i flere dager, men at de trodde de hadde «normal» omgangssyke.

Flere sier at de drakk ekstra mye vann for å bli friske av omgangssyken sin, men opplevde bare å bli verre. På spørsmål om hvorfor de ikke gikk ut med advarsler eller kokevarsel tidligere, sier kommuneoverlege Christian Redisch til Bergens Tidende at det tok tid før de så at alle henvendelsene kom fra samme området.

- Det var i dag opphopningen kom, og som gjorde at vi begynte å systematisere, uttalte Redisch torsdag kveld.

Satt krisestab

«På grunn av mistanke om smitte via næringsmiddelkjeden, der vannet kan være en av mulighetene til smitte, iverksettes kokevarsel», skriver Askøy kommune i en tekstmelding til innbyggerne torsdag kveld.

Bemanningen på legevakten i Askøy er økt, skriver kommunen. Samtidig blir beboere oppfordret til å koke vannet.

- Vi har satt krisestab på Rådhuset. Varselet gjelder for hele den søndre delen av kommunen, og vi ber innbyggerne rette seg etter dette, sier Jørgen Skogedal på Askøy kommunes vakttelefon til Bergens Tidende.

Fungerende smittevernlege i kommunen, Thomas Hettland, oppfordrer alle som er dårlige, til å kontakte legevakten. Det gjelder også personer med dårlig allmenntilstand.

(©NTB)