Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Aslak Nore fyrer opp under asylpanikken

Dagbladets Marthe Michelet møter Aslak Nore til debatt om Norge som Ekstremistan. Se det live her klokken 19.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi beklager den dårlige lydkvaliteten på sendingen.

||| I sin siste bok Ekstremistan (Aschehoug 2009) skisserer forfatteren Aslak Nore en flerkulturell virkelighet som utfordrer grunnpilarene i det sosialdemokratiske Norge. I Ekstremistan blir det beste bedre og det verste verre. I Ekstremistan blir sosialklientene flere, kriminaliteten grovere, de religiøse fundamentalistene flere - samtidig som idrett, underholdning, næringsliv og forskning blir bedre.

Har Aslak Nore rett?

Følg debatten live
Dagbladets Marte Michelet, Anita Rathore fra Organisasjonen mot offentlig diskriminering og skribent Mohammad Usman Rana utfordrer Nore til debatt på MS Innvik i Oslo i dag klokken 19. Debatten arrangeres av Dagbladet og InterCity, og er åpent og gratis for alle. Debatten har allerede startet i kommentarfeltet her.

Du kan også følge debatten live her på dagbladet.no klokken 19.

Marte Michelet gleder seg til å møte Nore i debatt som hun mener er viktig å ta. Hun har lest boka «Ekstremistan», og er sterkt uenig i flere av Nores argumenter.

Uenig med Nore
- Aslak sitter i sin trygge private tilværelse og oppmuntrer Nordmenn til å være livredde for det flerkulturelle samfunnet. Han sier «kjenn etter, er du ikke litt urolig for framtida?» Det er ikke riktig å fyre opp under asylpanikken slik han gjør, sier Michelet til dagbladet.no.

Hun mener at Nore kunne hatt godt av å gå et lite oppfriskningskurs i de grunnleggende prinsippene bak den nordiske modellen, og at virkemidlene Nore foreslår er en oppskrift på katastrofe.

UTFORDRER: Dagbladets Marte Michelet er sterkt uenig med Aslak Nores syn på Norge som Ekstremistan. Hun utfordrer ham i debatt i kveld. Foto: Foto: Jørn H. Moen
UTFORDRER: Dagbladets Marte Michelet er sterkt uenig med Aslak Nores syn på Norge som Ekstremistan. Hun utfordrer ham i debatt i kveld. Foto: Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Med støtte av samfunnsforskeren Robert Putnam viser Nore til at tilliten mellom mennesker - den sosiale kapitalen - går ned i multikulturelle samfunn. For Nore betyr det at den norske likhetsmodellen er truet, og at framtidens Norge både vil bli farligere, men også langt mer kreativt. Det ubehagelige er samtidig veldig løfterikt. Nore gråter ikke over at det gamle Norge forsvinner. Tvert imot mener han, om vi blander håp og realisme, kan innvandringen på sikt styrke vår nasjonale identitet. Samtidig blir fotballandslaget bedre!

- Noen av de tingene som han ser på som spennende, ser jeg på som helt uakseptable. Han synes blant annet at asylsøkere som havner i kriminalitet i «Ekstremistan» er spennende, det synes ikke jeg, sier Michelet.

Prinsipielle spørsmål og politiske virkemidler
Hun ramser opp flere prinsipielle spørsmålet som vil bli tema i kveldens debatt.

- Vi vil diskutere om mye av innholdet i Aslaks virkelighetsbilde er riktig. Er det viktigste problemet rundt integrering i Norge i dag at færre innvandrere går på dugnad? Synes man det er irrelevant med uthuling av rettsvernet for asylsøkere, eller er det relevant? spør Michelet.

Debatten vil både beskrive virkelighetsbildet og se på de politiske virkemidlene. Hvor store er egentlig ulikhetene i det flerkulturelle Norge? Blir ikke minoritetene som vokser opp her også trauste sosialdemokrater? Norge er i økende grad preget av sekulær ensretting. Er det ikke plass til troende mennesker? Hvordan kan Norge gjøre det lønnsomt å bli integrert og redusere framveksten av parallelle samfunn?

 UTFORDRER:  I sin siste bok skisserer forfatteren Aslak Nore en flerkulturell virkelighet som utfordrer grunnpilarene i det sosialdemokratiske Norge. Foto: NINA HANSEN
UTFORDRER: I sin siste bok skisserer forfatteren Aslak Nore en flerkulturell virkelighet som utfordrer grunnpilarene i det sosialdemokratiske Norge. Foto: NINA HANSEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media