Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aslak Nore slaktet av meddebattanter

Har fått mye kritikk for sin nyutgitte bok Ekstremistan. Nå vil han engasjere seg politisk.

UTFORDRET: Forfatter av boka Ekstremistan, Aslak Nore (i midten), møtte Anita Rathore fra Organisasjonen mot offentlig diskriminering, skribent Mohammad Usman Rana og Dagbladets Marte Michelet til debatt om det flerkulturelle Norge på MS Innvik i Oslo i kveld. Til Venstre debattleder Erling Fossen. Foto: Bjørn Langsem
UTFORDRET: Forfatter av boka Ekstremistan, Aslak Nore (i midten), møtte Anita Rathore fra Organisasjonen mot offentlig diskriminering, skribent Mohammad Usman Rana og Dagbladets Marte Michelet til debatt om det flerkulturelle Norge på MS Innvik i Oslo i kveld. Til Venstre debattleder Erling Fossen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Ikke noe nytt i boka Ekstremistan. Lettvint og basert på egne erfaringer.

Det hevdet Dagbladets Marte Michelet og Anita Rathore fra Organisasjonen mot offentlig diskriminering da de sammen med skribent Mohammad Usman Rana utfordret forfatter og journalist Aslak Nore til debatt om hans nye bok «Ekstremistan» (Aschehoug 2009) på MS Innvik i Oslo i kveld.

I boka hevder Nore at Norge er blitt mer ekstremt, både til det bedre og det verre.

- Ikke noe nytt
- Same old, same old. Jeg har jobbet i dette feltet i 15 år, og du sier ikke noe nytt, sa Anita Rathore foran en fullsatt sal på MS Innvik.

Debatten, som ble arrangert av Dagbaldet og InterCity, var i kveld et åpent arrangement for alle interesserte. Den ble også sendt live på dagbladet.no, og har vagt stor interesse blant leserne i kommentarfeltet.

Aslak Nore påpekte at å få i gang en debatt der folk lar seg engasjere er hans intensjon. Han mener det er viktig å tørre å snakke høyt om den flerkulturelle utviklingen, også det negative.

Frustrert over vage utspill
Marte Michelet er frustrert over det hun mener er vage utspill og lite gjennomtenkte forslag til løsninger. Hun sammenligner Nores argumentasjonsstil med å diskutere oljeboring i Lofoten basert på følelser.

- I boka går han heldigvis noe tilbake på ting han har sagt før, sånn som at han er for en nedleggelse av velferdsstaten. Men det er frustrerende at han er så lite konkret. Det eneste han har sagt konkret er at han vil kutte i uføretrygda. Han tillater seg å slenge ut forslag til løsninger, uten at det er gjennomtenkt, sa Michelet.

Vil engasjere seg politisk
Til dagbladet.no avslører Nore at arbeidet med boka og tilbakemeldingene han har fått på den har gitt han lyst til å ta argumentene sine med inn i politikken.

- Dette er en politisk bok, men den er ikke noe handlingsprogram. Jeg har stilt en diagnose basert på personlige erfaringer. Konkrete politiske forslag får komme i neste omgang, sier Nore.

- Betyr det at du har tenkt til å gi svar på tiltale og tre inn i politikken?

- Ja, tanken på å engasjere meg mer politisk har absolutt slått meg. Jeg definerer meg som en sosialdemokrat, og da er det kanskje naturlig at jeg bringer argumentene mine over på andre arenaer snart, sier Nore.

Han synes han fikk svært mye ut av debatten på MS Innvik, og tar den krasse kritikken med stor ro.

- Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg har skrevet en erfaringsbasert bok som viser min virkelighetsoppfatning. Men jeg har inntrykk av på mottakelsen at den treffer flere. Da kan jeg helt fint leve med at folk mener jeg er tendensiøs, sier Nore.

Kriminalitet og innvandrere
- I 1992 til 2002 økte kriminaliteten. Etter det har det ligget ganske konstant, og har også vært litt nedadgående. Det store flertallet av innvandrere er mer lovlydige enn andre. Men vi ser også en utglidning, at visse typer innvandrere begår mer kriminalitet enn andre. Innvandrergutter begår mer av den grove kriminaliteten enn andre, spesielt gjelder det vold og voldtekter. Når majoriteten av gjerningsmennene som står bak voldtekter er innvandrere, da har vi en stor utfordring, mener Nore.

Dagbladets Marte Michelet er blant dem som har sagt seg dypt uenig med Nore.

- Du sier at «nordmenn må kjenne godt etter om de ikke frykter det nye flerkulturelle. Du oppfordrer folk til å være redde, og da inntar du en destruktiv rolle. På samme måte som du gjør det når du baserer deg på evolusjonsspykologien og sier at nordmenns fordommer er naturlige fordi de trenger dem som beskyttelse når de går nedover Grønlandsreiret», sa Michelet.


Norge som Ekstremistan

I debatten, der Nore også fikk støttende ord for «å ha skrevet en prøvende bok, i et forsøk på å skape noe», som filosofen Helge Høibråten uttrykte det da salen fikk slippe til med kommentarer, dreide mye seg om Nores metoder.

Mye av det han beskriver refererer til egne erfaringer, gjort under hans opphold i USA, og i forbindelse med hans opplevelse av blant annet manglende dugnadsånd blant foreldre til barn på et fotballag i Drammen.

- Nore gjør dette altfor lettvint. Lettvinte erklæringer om Ekstremistan er skadelig. Det som derimot gjør at jeg faktisk mener at vi beveger oss mot et Ekstremistan er de store klasseforskjellene, som gir oss en underklasse av minoriteter hvis rettigheter er svekket. Det er det som er farlig, sa Michelet.

Mohammad Usman Rana hadde innvendinger mot Nores bruk av statistikk.

- Jeg vil minne om en undersøkelse TV2 presenterte. Den viste at majoriteten av muslimer støtter norsk lov, vil omgå nordmenn og integrere seg. Nore trekker fram innvandrere som overrepresentert som gjerningsmenn i overfallsvoldtekter. Men 95 prosent av voldtekter skjer i nære relasjoner, der hvite nordmenn er majoriteten av overgriperne, sa Usman Rana.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media