Aslak reddet 9-åring fra bussulykken

Resolutt kastet Aslak Myrvang (44) seg ut i det iskalde vannet og reddet en ni år gammel gutt som var med ulykkesbussen da den ble tatt av ras i Eidfjord lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens helt anser ikke seg selv som nettopp det. Han smiler beskjemmet da NTB spør hvordan det oppleves å ha reddet et liv:

- Alle voksne som kan svømme og som er i passe form ville gjort det samme som meg, sier Aslak Myrvang få timer etter han kastet seg ut i det sju grader kalde vannet og svømte de 40 meterne ut til den ni år gamle gutten. Niåringen holdt seg da flytende ved hjelp av et trestykke han hadde funnet i vannet.

- Jeg klarte å løsne beltet, var det første gutten sa til sin redningsmann.

Myrvang antar derfor at gutten var med bussen på vei ned mot dypet før han klarte å løsne sikkerhetsbeltet og på mirakuløst vis maktet å komme seg ut.

Sky av snø

Den ni år gamle gutten ble reddet fra bussen sammen med en mann og en kvinne. To personer omkom da skibussen på vei fra Bergen til Geilo ble tatt av ras og feid på fjorden av lufttrykket fra snømassene i 10-tida lørdag formiddag.

Aslak Myrvang sto i kjøkkenvinduet i sitt hjem på andre siden av ei bukt sammen med kameraten Asle Ødvin og var øyenvitne til den dramatiske hendelsen.

Først så de to små ras i fjellsida over riksvei 7. Deretter kom det store raset:

- Jeg ser bussen komme kjørende mot raset. Så stopper bussen helt opp. Deretter kommer en stor sky av snø og en kraftig vind nedover fjellsida som feier bussen på sjøen, forteller Myrvang.

Ikke kaldt

Aslak Myrvang ringte straks nødtelefonen før han kastet seg i bilen og kjørte til ulykkesstedet.

- Asle Ødvin holdt på å gjøre klar en båt fra en liten båthavn i nærheten da jeg hørte noen i vannet som ropte på hjelp, forteller elektromontør Myrvang.

Uten å tenke seg om rev han av seg jakka, sparket av seg skoa og kastet seg ut i det iskalde vannet.

- Jeg merket ikke at det var kaldt før jeg kom opp på land igjen, sier han stille.

Medtatt

Selve redningsaksjonen bar også preg av dramatikk. Gutten var sliten, forkommen og medtatt, så Myrvang måtte hele tiden passe på at niåringen holdt tak rundt skuldrene der han hang på ryggen til sin redningsmann under svømmeturen tilbake mot land.

Gutten ble kjørt til Bygdeheimen som er et alders- og sykehjem i Eidfjord. Der fikk han stell og pleie før han ble fløyet med luftambulansen til sine foreldre på Geilo.

Aslak Myrvang skulle vært på et møte i Hardangervidda villreinlag denne lørdagen. Det ble det ikke noe av.

- Dette er et såpass lite sted og Geilo nærmest å regne som ei nabobygd. Derfor vil jeg gjerne si til alle som er rammet av denne ulykken at de skal vite at de ikke er alene. Sier den 44 år gamle helten som opprinnelig er fra Rauland i Telemark, og som bor og driver eget firma i Eidfjord.

(NTB)

BUSS PÅ SJØEN: Snøraset feide bussen på sjøen. To omkom. Men heldigvis ble noen reddet på mirakuløst vis.