Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aslaug (71) fikk 250 000 i erstatning

I går fikk Aslaug endelig sin erstatning.

GLAD: Aslaug Sæthra Gjølberg fikk 250.000 kroner i erstatning fra Rakkestad kommune etter å ha blitt behandlet som en slave i fosterhjemmet der hun vokste opp. Her sammen med forfatter og støttespiller Terje Forsberg (t.v), rådmann Alf Konrad Thode Skog og advokaten Dennis Brorstrøm (t.h). Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
GLAD: Aslaug Sæthra Gjølberg fikk 250.000 kroner i erstatning fra Rakkestad kommune etter å ha blitt behandlet som en slave i fosterhjemmet der hun vokste opp. Her sammen med forfatter og støttespiller Terje Forsberg (t.v), rådmann Alf Konrad Thode Skog og advokaten Dennis Brorstrøm (t.h). Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå skal jeg kjøpe meg sofa og legge nytt tak på huset. Nå er jeg glad, sier Aslaug Sæthra Gjølberg (71) i det hun kommer ut av Rakkestad Rådhus.

Sammen med forfatter og støttespiller Terje Forsberg, ektemannen Magne Gjølberg og advokaten Dennis Brorstrøm har hun nettopp fått vite at hun er tilkjent 250 000 i billighetserstatning av kommunen. I en liten halvtime har hun fått orienteringen av rådmannen i Rakkestad Alf Konrad Thode Skog.

I fosterhjem Dagbladet har tidligere skrevet om Aslaug sin historie der hun fortalte om hvordan hun ble satt bort i et fosterhjem som to-åring. I 23 år var hun slave hos en fosterfamilie, hvor hun måtte arbeide hardt, fikk lite mat og måtte bo i fjøset sammen med dyrene. Helt til hun som 25 åring kollapset og hennes lokale lege fikk flyttet henne vekk fra fostermoren.

- En blomst for hele menneskeheten Da Aslaug i går ettermiddag kom ut av Rådhuset i strålende solskinn, hadde hun i det minste fått en anstendig og skikkelig behandling.

- Dette fortjente hun virkelig. Hun er så utrolig bra menneske inni seg. Ja, hun er en blomst for hele menneskeheten, sa en overlykkelig ektemann Magne Gjølberg til Dagbladet.

Tidligere hadde Østfold fylkeskommune avslått 71-åringens søknad om oppreisning til tross for den grusomme behandlingen og de faktiske forhold i saken. De mente at oppholdet hos pleieforeldrene var en privat ordning, og at man derfor ikke kan laste barnevernet.

- Det var formelle grunner som gjorde at hun havnet utenfor systemene for erstatning. Aslaug sin sak har vært kjent lenge i kommunen, og det er en lettelse at vi har fått ryddet opp i gamle synder og satt punktum for denne saken, sier rådmann Alf Konrad Thode Skog.

Forfatter Terje Forsberg, som har skrevet boka «Mannen som ble et lykkelig barn», sier at dette er beviset på at det nytter å stå på og kjempe for en sak.

Troverdighet - Nå har Aslaug fått en fortjent erstatning og bekreftet sin troverdighet. Dette kan hjelpe andre i lignende situasjon, sier en engasjert Forsberg.

Også Aslaugs advokat Dennis Brorstrøm synes kommunens håndtering av saken har vært anstendig.

- De har vært veldig ryddig og har ikke prøvd å stikke fra ansvaret. Det er vi veldig fornøyd med, sier Brorstrøm som legger til at han regner med hun vil få ytterligere en slump penger av statens rettferdsutvalg.

Feiring Etter møtet inviterer Aslaug og ektemannen Martin på Grand Cafe i Rakkestad. Det første som møter oss er avisstativet med et stort bilde av Aslaug på forsiden. Så kommer servitøren og byr på gratis iskake og kaffe til Aslaug. Gratulasjoner vanker.

- Om det blir feiring? Ja, det kan du skrive. I dag blir det fest. Vi er jo i gang, ser du ikke det? Det er godt å være ferdig med saken. Det får være nok nå, sier en glad og lykkelig Aslaug Sæthra Gjølberg.

FEIRET: Sammen med ektemannen Magne feiret Aslaug at saken endelig var over. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
FEIRET: Sammen med ektemannen Magne feiret Aslaug at saken endelig var over. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer