IKKE OPERASJON - NY FASTE:  Aslaug Josefsen (83) støttes av datteren Hildegunn Bøkevoll inn til senga på rom 754. Operasjon eller ny beskjed om å fortsette fasten?  Foto: Anne Jo Lexander/Askøyværingen.
IKKE OPERASJON - NY FASTE: Aslaug Josefsen (83) støttes av datteren Hildegunn Bøkevoll inn til senga på rom 754. Operasjon eller ny beskjed om å fortsette fasten? Foto: Anne Jo Lexander/Askøyværingen.Vis mer

Aslaug (83) brakk armen. Har ventet sju dager på operasjon.

Klinikkdirektør: - Ikke sunt for eldre å faste dag etter dag. Det skal ikke være sånn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag i forrige uke falt Aslaug Josefsen (83) rett utenfor senteret på Kleppestø etter en handletur. Hun merket sterke smerter i armen og ble sendt i ambulanse til Haukeland Universitetssjukehus samme ettermiddag.

- Et stygt brudd i overarmen, som må opereres, var konklusjonen på akutten der. Og Aslaug ble trillet direkte videre til ortopedisk avdeling og operasjonskø der.

Etter kveldsmat samme dag fikk hun beskjed om å faste i tilfelle det skulle bli kapasitet til å operere henne.

Så kom personalet ettermiddagen etter - når 83-åringen hadde stått over frokost og lunsj - og beklaget at det ikke ble noe den dagen.

Så kveldsmat og ny faste. Dag etter dag.

Klinikkdirektør: - Skal ikke skje
Det var lokalavisa Askøyværingen som først skrev tirsdag om den håpløse situasjonen for pasienten og de åpenbare kapasitetsproblemene på Haukelands ortopediske avdeling.

Klinikkdirektør Lars Oddvar Arnestad la seg flat overfor lokalavisa da.

- Jeg skjønner godt at familien reagerer. Dette skal ikke skje, og det er fryktelig beklagelig for dem det gjelder. Det er ikke sunt for noen og spesielt ikke for eldre å faste dag etter dag. Det skal ikke være sånn, sier klinikkdirektøren på generelt grunnlag.

Han kan ikke gå inn på den konkrete saken på grunn av taushetsplikten.

Han beskriver situasjonen som unntakstilstand ved avdelingen.

- Vi har bedre operasjonskapasitet nå enn vi hadde for et år siden. Men vi vet aldri hva som kommer inn, og da må vi prioritere de mest alvorlige tilfellene, sa klinikkdirektør Arnestad.

Overlege: - 24 i kø
Og fasten fortsatte for 83-åringen også tirsdagen.

I NRK Vestlandsrevyen samme dag sier Aslaug Josefsen, på vei inn i sitt sjuende ventedøgn, at hun får godt stell.

- Det er ventetiden som er verst, sier hun.

Og overlege Jostein Fevang beskriver at avdelingen har «ganske mye for lite kapasitet».  Pr. i går hadde avdelingen 24 pasienter i operasjonskø.

- Hun skal opereres
Har det skjedd noe i dag onsdag med 83-åringen som brakk armen for ei uke siden ?

- Jeg har fått en sms i morges fra min far og hennes mann, som har vært veldig bekymret for hva som skjer. Han har fått beskjed
fra sykehuset om at hun skal operereres i dag. Så får vi håpe at hun ikke blir trillet opp igjen til ny faste, sier datteren Hildegunn Bøkevoll til Dagbladet.