Åslaug Haga bygde ulovlig brygge

Nå søker ekteparet Haga/Hopland om å få utvide hytte-brygga i Nordfjord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsråd Åslaug Haga (Sp) og ektemannen Bård Hopland har i ti år hatt en ulovlig oppsatt brygge på landstedet sitt i Nordfjord i Stryn kommune.

Nå søker de unntak fra byggeforbudet i strandsonen for å få utvidet brygga, slik at den blir 11 meter lang, skriver VG.

Da Stryn kommune skulle behandle søknaden om den nye brygga, oppdaget de at ekteparet Haga/Hopland i ti år har hatt en selvbygd brygge som aldri har vært byggemeldt.

Ved hjemstedet

Denne brygga, som riktignok er ganske beskjeden og gjør lite av seg, ble anlagt av Hopland i 1998.

Det er bratte svaberg fra hytta ned mot sjøen, og vanskelig fremkommelig.

Landstedet ligger rett ved gården i Nordfjord hvor Hagas ektemann er fra. Hytta brukes mye av familien selv, og leies også ut noen uker om sommeren.

Bård Hopland er seniorrådgiver i Utenriksdepartementet.

FELLESEIE: Åslaug Haga og ektemannen Bård Hopland, som er ansatt i UD, har felleseie på hytta i Nordfjord, ifølge VG. Der ble en liten brygge satt opp uten byggesøknad for ti år siden. Bildet er fra 2005. FOTO: SCANPIX
FELLESEIE: Åslaug Haga og ektemannen Bård Hopland, som er ansatt i UD, har felleseie på hytta i Nordfjord, ifølge VG. Der ble en liten brygge satt opp uten byggesøknad for ti år siden. Bildet er fra 2005. FOTO: SCANPIX Vis mer

Neppe sanksjoner

Seksjonsleder i Stryn kommune, Kolbjørn Nielsen, sier til VG at selv om han ser på saken som alvorlig, vil det trolig ikke bli brukt sanksjoner i dette tilfellet.

Ny brygge?

Bygningsrådet avgjør i dag om ekteparet Haga/Hopland får utvide den ulovlig oppsatte brygga.

Den nye brygga skal i følge søkerne være mer funksjonell og gjøre det enklere å sette opp stige til reparasjoner og vask av vinduer på hytta. Den er tenkt å gå 11 meter langs strandkanten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Streng strandpolitikk

I regjeringserklæringen fra Soria Moria skriver de rødgrønne partiene Sp, Ap og SV at de skal stanse all utbygging av strandsonen.

- Dette vil jeg tro Haga synes er veldig pinlig. Men der får hun og de andre som skal fortelle andre hvordan de skal leve, smake sin egen medisin, sier Høyres miljøpolitiske talsmann, Ivar Kristiansen, til VG.

Legger seg flat

Selv legger Haga seg helt flat, men har ingen forklaring på hvorfor brygga i sin tid ble laget uten byggemelding.

Det er ektemannen som har håndtert alt som har med hytta å gjøre, iflge Haga. Han har forklart til Stryn kommune at han ikke visste at man måtte søke om tillatelse for å sette opp brygga.