Åsne kastet ut av Irak

Åsne Seierstad har forlatt Irak og befinner seg i Jordan. Irakiske myndigheter ville ikke fornye hennes visum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seierstad ble landskjent under krigen i Afghanistan. Der dekket hun krigen for blant annet Dagbladet, og skrev siden bestselgeren «Bokhandleren i Kabul». Seierstad har nå dekket krigsforberedelsene i Irak for både Aftenposten, NRK og flere andre nordiske aviser.

- Hun har reist. Hun har dratt til Amman i Jordan, sier resepsjonisten på hotell Al Fanar i Bagdad til Dagbladet.no. Resepsjonisten forteller at Seierstad forlot Bagdad for flere dager siden.

Den norske journalisten fikk ikke fornyet visumet sitt og måtte derfor forlate landet sammen med de andre journalistene som også har fått avslag på visumfornyelse.

NRKs reporter Lars Sigurd Sunnanå er fortsatt i Bagdad. Sunnanå bekrefter at kollegaen måtte forlate Bagdad nylig.

- Hun har vært her i halvannen måned, men møtte veggen for noen dager siden. Hun dro vel i forgårs, sier han til Dagbladet.no fra hotellet i Bagdad.

Sunnanå håper på fornyelse

Vanligvis har utstedte irakiske visum en gyldighet på 10 dager, men Seierstad har klart å være i Bagdad svært lenge. Store fjernsynskanaler som BBC og CNN er stort sett de eneste som klarer å få til avtaler som sikrer deres journalister tilstedeværelse i Irak i lengre perioder. Dagbladet er blant de norske avisene som har slitt med å få fornyet visaene til sine reportere.

Selv kom Sunnanå inn i Irak for åtte dager siden og har bare oppholdstillatelse for et par døgn til.

- Nå i midten av uken må nok jeg jobbe litt for å få fornyet visumet mitt, sier han til Dagbladet.no over telefon.

- Jeg håper å få visumet forlenget, men det er et begrenset gode.

Tause om Åsne

Utenriksredaktøren i Aftenposten, Nils Morten Udgård, ønsker å kommentere Dagbladet.nos opplysninger. Han vil ikke en gang fortelle at Seierstad har forlatt Irak .

- Jeg har ingen kommentar. Jeg vil ikke kommentere noe av dette, sier han.

Cappelen forlag har etter det Dagbladet.no kjenner til betalt Seierstads reise til Irak. Men forlaget ønsker ikke å kommentere sitt forhold til Seierstad.

- Dette kan jeg ikke kommentere, sier Ida Berntsen, Cappelens forlagssjef for dokumentarbøker, til Dagbladet.no.

Berntsen vil ikke kommentere om de har betalt billetten eller om Seierstad er i Bagdad på deres regning i forbindelse med et nytt bokprosjekt.

Dagbladet.no har ikke fått kontakt med Åsne Seierstad selv i dag.

<B>UTE AV IRAK: Åsne Seierstad.