Åsnes nye familieliv

Åsne Seierstad skriver om sitt liv i en afghansk storfamilie mens Kåre Willoch fortalte om sitt forhold til kongefamilien. Sjekk høstens godbiter på bokfronten!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag presenterte forlaget Cappelen sin høstliste. Og det er ikke småtteri de kommer med. Over 500 romaner, biografier, novellesamlinger, dikt og faktabøker slippes på forlaget i løpet av høsten.

Et halvår i Kabul

Journalist Åsne Seierstad leste fra «Bokhandleren i Kabul. Et familiedrama».

Seiersted har levd i en afghansk storfamilie i Kabul siden nyttår. Sammen med dem har hun deltatt på pilegrimsreiser, gått i burka og badet med kvinnene i såkalte Hamas. Boka kommer i september. Her får vi høre om både ferier, giftemål, undertrykking og forbrytelser.

- Det var en god del intriger i familien, forteller Seiersted, som har utelatt det bokhandleren og hans to koner ikke ville ha med.

Tre debutanter

Debutant Hans Petter Blad leste fra sin bok «I skyggen av små menn midt på dagen». Boka har blitt tatt opp som hovedbok i Cappelens bokklubb, noe som er sjeldenhet for debutanter.

- Jeg tenkte å karakterisere dette som en politisk roman, men siden Willoch er her velger jeg heller å si det er en bok om kjærlighet, sa debutanten, som mente det var fare for besvimelse på grunn av nervøsitet. Det var det ingen antydning til under opplesningen, som var et utdrag fra en ung kvinnes jakt på et «normalt samleie.»

Hilde Sophie Plau med boka «Sølvankersen» og Arne Danielsen med «Åttenderanden» er de to andre debutantene på forlaget. Begge utgivelsene er romaner, henholdsvis om en antiheltinnes liv på en ettroms i Oslo og en oppvekstroman fra samme by på 70-tallet.

- Et sterkt trekløver, sier forlegger Anders Heger, som ikke kunne få sagt nok godord om høstlista si.

Biografier og memoarer

Kåre Willochs bok «Myter og virkelighet» kommer i oktober. Den tar for seg årene 1965 til 1981. Her handler det om utenrikspoltikk, EF-debatten, kultur og til og med likestilling. Og Willoch han lover mer enn realpolitikk, blant annet litt sladder fra de politiske intrigene.

- Jeg husker godt diskusjonen om Frøken Sonja Haraldsen skulle få lov til å gifte seg med kronprins Harald. Vi diskuterte jo det mye og meget alvorlig. Diskusjonen omkring det nåværende kronprisparet bringer fram minnene. Det er både interessant og litt pinlig, sier Willoch som også avslørte at hans tipptipptipp-oldemor var Christian den sjuendes amme.

Mer kongestoff blir det. Tor Bomann-Larsen kommer med sin biografi om Haakon og Maud.

Med kong Harald og Bendik Rugaas' hjelp har han fått tilgang til seks euorpeiske kongefamiliers arkiver. Han har pløyet gjennom tusenvis av sider med kongelig korrespondanse. Mange av arkivene har ikke vært åpnet noen gang. I oktober kommer første bind «Kongstanken Haakon & Maud 1».

Oppfølgere

Matias Faldbakken bruker fortsatt sitt pseudonym Abo Rasul, og følger opp fjorårets «The Cocka Hola company: skandinavisk misantropi» med «Macht und Rebel: skandinavisk misantropi 2». Boka kommer i oktober.

Krim

Årets påskekrim forsøker Knut Nærum seg på. Hans «Døde menn går på ski» kommer i september imidlertid, og den handler om Sverre Hartkorn som drar til Blåkamhytta med åtte venner for å leke Mordleken. Det er nok ikke fare for gruoppvekkende opplevelser, men heller oppsiktvekkende latterøyeblikk.

Karin Fossum er stadig produktiv. Hennes krim «Svarte sekunder» har allerede kommet, og med 70 000 solgte så langt er den en suksess. Boka er også hovedbok i Bokklubben nye bøker, og handler om jakten på den forsvunnede datteren til Helga Joner.

I tillegg har Fossum skrevet en samlivsromen denne gangen. «Jonas Eckel» heter hovedpersonen og boka.

- Det handler om en mann som vil være veldig spesiell og om et vanskelig ekteskap, forteller Fossum.

Beate Grimsruds bok «Hva er det som fins i skogen barn?» er en fortsettelse av «Å smyge forbi en øks» fra 1998. I november kan du igjen møte søskenparet Larsen.

Mye mer

Irvine Welsh, mannen bak «Trainspotting», er oversatt til norsk. Nå dreier det seg om «Lim», en oppvekstroman fra tøffe Edinburgh, med ingredienser som punk, tekno, speed og E.

- Det er svært gledelig og vi må faktisk innrømme at det er overraskende at denne boka er fullført, sier Anders Heger om Axel Jensens «Guru».

Dette er en boka Jensen har drømt om å skrive siden han var helt ung. Det har vært en møysommelig arbeid. Den alvorlig syke forfatteren har fått snakket boka ord for ord. Og hans kone har skrevet den ned.

Dette og mye mer kan du glede deg til. Les mer på Cappelens nettsider!