Aspaas og Tørrissen vil ikke be om nytt møte med Breivik

Tilleggsrapport om Breiviks hjerne er utsatt til over helga.

TILLEGGSKOMMENTARER: Rettspsykiatrerne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas forlater retten  etter beskjed om at de må levere mer til sin rapport. De vil ikke be om å få møte Breivik på nytt. Foto: Jacques Hvistendahl
TILLEGGSKOMMENTARER: Rettspsykiatrerne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas forlater retten etter beskjed om at de må levere mer til sin rapport. De vil ikke be om å få møte Breivik på nytt. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har ikke planlagt noe nytt møte med Breivik, sier psykiater Agnar Aspaas til Dagbladet.

Rettsmedisinsk kommisjon, som skal godkjenne rapportene om Breiviks psyke, hadde ankepunkter mot Aspaas' og Tørrissens rapport. Kommisjonen ville ha mer informasjon om Breiviks barndom, noe andre psykiatere også har sagt at er sentralt i saken.

Dermed føler Tørrissen og Aspaas seg fornøyd med den skriftlige dokumentasjonen de har, i tillegg selvsagt til at de ser Breivik i retten hver dag.

Over helga Aspaas og Tørrissen skulle «i løpet av uka» gi utfyllende kommentarer til Rettsmedisinsk kommisjon, noe kommisjonen begjærte
mandag. Nå skjer ikke dette før over helga:

- Vi finpusser disse kommentarene nå, sier Aspaas til Dagbladet utenfor Oslo tinghus.

Han vil ikke gå inn på en konkret dag for når kommentarene blir framlagt, men i retten i dag sa dommer Wenche Elizabeth Arntzen:

- Jeg hadde en samtale med de sakkyndige Aspaas og Tørrissen i går, og vi ble enige om at tilleggsrapporten skulle framlegges over helga.

RMK mener også at Tørrissen og Aspaas i sin 300 sider lange rapport som ble lagt fram 10. april, ikke har tatt tilstrekkelig forbehold om det kommisjonen omtaler som en mulig falsk konklusjon.

I motsetning til den første rapporten som ble utarbeidet av psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby, konkluderer de to med at Breivik ikke var psykotisk da han begikk terroraksjonene.

Barndommen Fredag stilte for første gang tre av de sakkyndige psykiaterne i terrorsaken spørsmål til Anders Behring Breivik i retten:

• Torgeir Husby spurte om hva som skulle være årsakene til at han og Sørheim skulle ha løyet i sin rapport, slik Breivik hevder.

• Terje Tørrissen spurte Breivik om hans hang til å bruke prosentog tallangivelser når han snakker og hvordan han generelt tilegnet seg, og tolket, informasjon.

• Synne Sørheim spurte om Breiviks meditasjonen og «av-emosjonalisering».

Selve framleggingen av de rettspsykiatriske rapportene, med deres endelige konklusjon om Breivik, skjer først helt på tampen av rettssaken. Den er estimert til juni.