Nazi-Tyskland:

- Asperger sendte barn til Hitlers dødsklinikk

Den østerrikske barnelegen Hans Asperger er hyllet for sitt arbeid med barn. Nå hevder historikere at han sendte barn til Hitlers dødsklinikker.

- JOBBET FOR HITLER: Den østerrikske barnelegen Hans Asperger deltok i Hitlers såkalte dødshjelp-program, ifølge en historiker. Foto: NTB Scanpix / Medizinischen Universität Wien / Josephinum
- JOBBET FOR HITLER: Den østerrikske barnelegen Hans Asperger deltok i Hitlers såkalte dødshjelp-program, ifølge en historiker. Foto: NTB Scanpix / Medizinischen Universität Wien / Josephinum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Fem år gamle Elisabeth Schreiber kunne bare si ett ord: «Mamma». En sykepleier uttalte at den lille jenta var «veldig hengiven» og at «dersom man var streng mot henne, så begynte hun å gråte og klemme sykepleieren».

Elisabeth ble drept, og hjernen hennes endte opp på glass i en samling bestående av over 400 barnehjerner i kjelleren i en av Adolf Hitlers skrekk-klinikker - Am Spiegelgrund i Wien i Østerrike. Det skriver Edith Sheffer, professor i moderne europeisk historie ved University of California, i The New York Times.

Den lille jenta, var ifølge Sheffer, en av pasientene til den østerrikske legen Hans Asperger (1906-1980).

Ville dyrke eliterase

Asperger er hyllet for sitt arbeid som barnelege, og som en pionér innen barnepsykologi, men er nok best kjent for sitt banebrytende arbeid med å beskrive autisme-varianten som seinere ble oppkalt etter ham: Aspergers syndrom.

En ny rapport, ført i pennen av den østerrikske historikeren Herwig Czech ved Medizinischen Universität Wien, kaster imidlertid en mørk skygge over historien om Asperger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer