Nazi-Tyskland:

- Asperger sendte barn til Hitlers dødsklinikk

Den østerrikske barnelegen Hans Asperger er hyllet for sitt arbeid med barn. Nå hevder historikere at han sendte barn til Hitlers dødsklinikker.

- JOBBET FOR HITLER: Den østerrikske barnelegen Hans Asperger deltok i Hitlers såkalte dødshjelp-program, ifølge en historiker. Foto: NTB Scanpix / Medizinischen Universität Wien / Josephinum
- JOBBET FOR HITLER: Den østerrikske barnelegen Hans Asperger deltok i Hitlers såkalte dødshjelp-program, ifølge en historiker. Foto: NTB Scanpix / Medizinischen Universität Wien / JosephinumVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fem år gamle Elisabeth Schreiber kunne bare si ett ord: «Mamma». En sykepleier uttalte at den lille jenta var «veldig hengiven» og at «dersom man var streng mot henne, så begynte hun å gråte og klemme sykepleieren».

Elisabeth ble drept, og hjernen hennes endte opp på glass i en samling bestående av over 400 barnehjerner i kjelleren i en av Adolf Hitlers skrekk-klinikker - Am Spiegelgrund i Wien i Østerrike. Det skriver Edith Sheffer, professor i moderne europeisk historie ved University of California, i The New York Times.

Den lille jenta, var ifølge Sheffer, en av pasientene til den østerrikske legen Hans Asperger (1906-1980).

FØR KRIGEN: Hans Asperger, helt til høyre på første rad, avbildet sammen med sine kolleger i Wien i 1933. Foto: Medizinischen Universität Wien / Josephinum
FØR KRIGEN: Hans Asperger, helt til høyre på første rad, avbildet sammen med sine kolleger i Wien i 1933. Foto: Medizinischen Universität Wien / Josephinum Vis mer

Ville dyrke eliterase

Asperger er hyllet for sitt arbeid som barnelege, og som en pionér innen barnepsykologi, men er nok best kjent for sitt banebrytende arbeid med å beskrive autisme-varianten som seinere ble oppkalt etter ham: Aspergers syndrom.

En ny rapport, ført i pennen av den østerrikske historikeren Herwig Czech ved Medizinischen Universität Wien, kaster imidlertid en mørk skygge over historien om Asperger.

For ifølge Czech, som har brukt åtte år på å gjennomgå tidligere ukjente dokumenter fra Nazi-Tyskland, var Asperger en aktiv deltaker i Nazi-regimet - selv om han ikke var medlem i Nazipartiet (NSDAP).

Asperger skal blant annet ha bistått i nazistenes såkalte dødshjelp-program, og støttet Hitlers rasehygiene-program, der man ville dyrke «en germansk eliterase», ved å vurdere hvilke barn som fortjente, og ikke fortjente, livets rett, skriver The Guardian.

Asperger henviste blant annet to funksjonshemmede jenter til den beryktede Wien-klinikken Am Spielgrund, der rundt 800 barn ble drept under nazistenes såkalte dødshjelp-program, skriver Czech i en studie som ble publisert torsdag.

Czech viser også til eksempler på hvordan Asperger flere ganger ga uttrykk for at barn som var utsatt for seksuelle overgrep selv var ansvarlige for overgrepet, ifølge The Guardian.

I 2002 ble levningene etter 600 av ofrene ved Am Spiegelgrund gravlagt i urner under steinplaketter, seksti år etter at de døde.

- Jobbet for å utrydde oss

Det var lenge antatt at Hans Asperger beskyttet barn fra nazistenes dødshjelp-program fordi han tok til orde for å integrere «vanskelige» barn i samfunnet. Men Czech peker på at Asperger ikke snakket om funksjonshemmede barn som ble sett på som uhelbredelige, ifølge NTB.

- Denne studien handler om noen som ble feiret nesten som en motstandskriger og som ikke levde opp til det bildet, ifølge historiske kilder, sier Czech til nyhetsbyrået DPA.

Asperger spilte også en indirekte rolle ved å sende andre barn i døden, fordi han var medlem av en medisinsk komité som besluttet hvorvidt barn skulle sendes til Am Spielgrund, påpeker forskeren.

Foto: WStLA
Foto: WStLA Vis mer

Studiens funn har ført til debatt blant personer med autisme, og leger, forskere og andre som jobber med tematikken - spesielt blant de som identifiserer seg med begrepet «Asperger», sier Carol Povey, ved National Autistic Society i London, til New York Times. Hun understreker at ingen av disse skal føle seg «skitnet til» av denne grusomme delen av historien.

- Den overordnede følelsen akkurat nå er sinne. Sinne over at jeg har trodd at Hans Asperger var en person som forsøkte å beskytte og redde barn som var akkurat som meg. I stedet så ser det ut til at han var en del av nazimaskineriet som jobbet for å utrydde oss, skriver Ryan Hendry, pressekontakt for AutisticUK, på Twitter.

- Slutt å si «Asperger»
Kollegaen Sheffer skriver i New York Times at Asperger jobbet tett med lederne av Wiens dødshjelpsprogram, blant dem Erwin Jekelius - direktøren ved Am Spiegelgrund. Jekelius hadde tette bånd til nazi-ledelsen og var på et tidspunkt forlovet med Hitlers søster.

- Asperger anbefalte at flere barn ble overført til Spiegelgrund. Flere titalls av dem ble drept der, skriver hun.

ANSVARLIG: En av sjeflegene ved Am Spiegelgrund, Erwin Jekelius, skal ha sympatisert med Hitler i at syke barn var mindre verd. Foto: AP/ Scanpix
ANSVARLIG: En av sjeflegene ved Am Spiegelgrund, Erwin Jekelius, skal ha sympatisert med Hitler i at syke barn var mindre verd. Foto: AP/ Scanpix Vis mer

Hun mener funnet bør føre til at man slutter å bruke Asperger som et medisinsk begrep.

- Det vil være en måte å ære barna som ble drept i hans navn, så vel som de som fortsatt bærer Asperger-merkelappen, sier hun.

De to historikerne er tilsynelatende uenige om hvor stor rolle Asperger egentlig spilte i nazistenes dødshjelp-program.

- Hans rolle var marginal, sammenlignet med andre, sier Czech til DPA.

- Asperger ble lenge sett på som en motstander av Det tredje riket, men hans arbeid var faktisk uløselig knyttet til oppstarten og veksten til Nazismen, mener Sheffer.