Assad anklager Frankrike for å spre terror

Mens resten av verden uttrykker sympati og støtte.

DIKTATOR: Den syriske presidenten Bashar al-Assad snakker med journalister i Damaskus lørdag. Foto: AFP
DIKTATOR: Den syriske presidenten Bashar al-Assad snakker med journalister i Damaskus lørdag. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bashar al-Assad sier Frankrikes «feilslåtte politikk har bidratt til å spre rasisme» og at hans franske motpart François Hollande må legge om politikken.

- Frankrike må få vite hva vi lever med i Syria. Spørsmålet som stilles over hele Frankrike i dag, er om landets politikk de siste fem årene har vært den rette. Svaret er nei, sa Assad i et møte med franske parlamentarikere i Damaskus dagen etter angrepet som kostet minst 129 mennesker livet i Paris.

Frankrike har vært blant de fremste støttespillerne for opposisjonen i Syria siden kort tid etter at protestene mot Assads regime begynte i 2011. Selv om Assad har tatt imot flere delegasjoner fra den franske høyresiden, har regjeringen i Paris stått hardt på sin linje, nylig gjentatt av Hollande: «Assad kan ikke være en del av løsningen».

Frankrike deltar samtidig i den USA-ledede koalisjonen som gjennomfører luftangrep mot Den islamske staten (IS), ekstremistorganisasjonen som har tatt på seg ansvaret for angrepene i Paris.

- Vi har de siste tre årene advart og sagt at dette kunne skje i Europa. «Ta ikke lett på det som skjer i Syria» har vi sagt. Dessverre har ikke europeerne lyttet, sa Assad lørdag. Han beskylder jevnlig Vesten - og arabiske land - for å finansiere opprørsgrupper i Syria og omtaler alle som motsetter seg regimet for «terrorister».

Lederen for den viktigste politiske opposisjonen i Syria fordømte lørdag angrepene og uttrykte solidaritet med «våre venner, den franske nasjonen».

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram