Assad fanger og torturerer barn

Syriske militære driver med systematisk fengsling og tortur av barn, sier FNs menneskerettighetssjef, Navi Pillay, til BBC.

Syrias president Bashar al-Assad møter soldater etter at opprøret i Homs er slått ned. Homs er en av byene der Assads soldater systematisk har fanget barn.REUTERS/SANA/
Syrias president Bashar al-Assad møter soldater etter at opprøret i Homs er slått ned. Homs er en av byene der Assads soldater systematisk har fanget barn.REUTERS/SANA/Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hennes uttalelser kommer samtidig som presset på Assad øker for hver time som går for å etterleve den fredsplanen som er forhandlet fram av FNs spesialutsending til Syria, FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan. Planen forutsetter våpenhvile.

Kan stanse drapene
- President Assad kunne ganske enkelt gi en ordre om å stanse drepingen, så ville drapene stanse, sier Pillay til BBC.

Om behandlingen av barn, sier FNs ansvarlige for menneskerettigheter:

- De har valgt å gå etter barna, av en eller annen grunn, og vi snakker om mange. Mange hundre er fengslet og torturert - det er skrekkelig. Barn blir skutt i knærne, de blir holdt sammen med voksne under umenneskelige forhold, de blir nektet medisinsk hjelp for sine skader, og enten holdt som gissler, eller fordi de er kilder til informasjon, sier Pillay.

Hun sier at Assad en gang vil bli holdt ansvarlig, for blant annet behandlingen av barn.

- Det finnes ingen begrensende fullmakt, så folk som Assad kan fortsette i en veldig lang tid, men en dag vil de måtte svare for hva de har gjort, sier Pillay.

Fredsplan akseptert
Bashar al-Assad har akseptert en fredsplan som er forhandlet fram av Kofi Annan. Planen har støtte fra Den arabiske liga og fra de faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd, Russland og Kina. Det diplomatiske gjennombruddet er at Russland og Kina, som tidligere har hindret FN-sankasjoner mot Syria, er med på fredsplanen. Planen krever ikke at Sashar al-Assad går av, slik fredsplanen til Den arabiske liga tidligere i vinter krevde.

Opposisjonen frykter at planen bare er en måte for Assad å vinne tid på. Han har tidligere gitt løfter om reformer som så har blitt trenert.

Men det viktigste for FN er at volden slutter. Etter at regjeringen har slått ned opprør i byen Homs og andre byer, er den militære slagkraften i opposisjonens kamp satt tilbake. Presset på Assad er nå stort for at han skal stanse volden.

Planens nøkkel
- Gjennomføringen vil være nøkkelen, sa Annan etter sitt møte med den kinesiske statsministeren Wen Jiabao tidligere i dag i Beijing.

- Hvis han (Assad) vil lukke dette triste kapittelet i Syrias historie, så kan han bevise det med starks å gi ordre til sine tropper om å stanse skytingen, og begynne tilbaketrekkingen fra befolkede områder, sier USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Annan legger etter planen fram sin fredsplan for FNs sikkerhetsråd mandag. Det viktigste diplomatiske framskrittet er at Assads historiske allierte, Russland og Kina, trolig har lagt press på Assad for å gå med på planen.

Trolig er Kofi Annans fredsplan den siste muligheten for at Syria skal unngå å bli slagmark for et stort blodbad. Så langt er rundt 9000 mennesker drept, ifølge FN.

Men opposisjonen sier den ikke vil snakke med Assad. Og Kofi Annan svarer unnvikende på om Assad er en del av framtidas Syria.