Assad fanger og torturerer barn

Syriske militære driver med systematisk fengsling og tortur av barn, sier FNs menneskerettighetssjef, Navi Pillay, til BBC.

Syrias president Bashar al-Assad møter soldater etter at opprøret i Homs er slått ned. Homs er en av byene der Assads soldater systematisk har fanget barn.REUTERS/SANA/
Syrias president Bashar al-Assad møter soldater etter at opprøret i Homs er slått ned. Homs er en av byene der Assads soldater systematisk har fanget barn.REUTERS/SANA/ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hennes uttalelser kommer samtidig som presset på Assad øker for hver time som går for å etterleve den fredsplanen som er forhandlet fram av FNs spesialutsending til Syria, FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan. Planen forutsetter våpenhvile.

Kan stanse drapene - President Assad kunne ganske enkelt gi en ordre om å stanse drepingen, så ville drapene stanse, sier Pillay til BBC.

Om behandlingen av barn, sier FNs ansvarlige for menneskerettigheter:

- De har valgt å gå etter barna, av en eller annen grunn, og vi snakker om mange. Mange hundre er fengslet og torturert - det er skrekkelig. Barn blir skutt i knærne, de blir holdt sammen med voksne under umenneskelige forhold, de blir nektet medisinsk hjelp for sine skader, og enten holdt som gissler, eller fordi de er kilder til informasjon, sier Pillay.

Hun sier at Assad en gang vil bli holdt ansvarlig, for blant annet behandlingen av barn.

- Det finnes ingen begrensende fullmakt, så folk som Assad kan fortsette i en veldig lang tid, men en dag vil de måtte svare for hva de har gjort, sier Pillay.

Fredsplan akseptert Bashar al-Assad har akseptert en fredsplan som er forhandlet fram av Kofi Annan. Planen har støtte fra Den arabiske liga og fra de faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd, Russland og Kina. Det diplomatiske gjennombruddet er at Russland og Kina, som tidligere har hindret FN-sankasjoner mot Syria, er med på fredsplanen. Planen krever ikke at Sashar al-Assad går av, slik fredsplanen til Den arabiske liga tidligere i vinter krevde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer