Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Assad flytter soldater fra Golan til Damaskus

Assad-regimet i Syria flytter militære styrker fra Golan-høydene til hovedstaden Damaskus, hvor det i går var kamper midt i byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hendelser viser hvor alvorlig krisa nå er for regimet til president Bashar al-Assad i Syria. Gårsdagen var en bratt utforbakke.

Strategiske Golan
President Assad ser seg nødt til å flytte militære styrker fra grensa mot Israel på de strategisk viktige Golan-høydene til hovedstaden Damaskus. Syria er fremdeles formelt i krig mot Israel, som i Seksdagerskrigen i 1967 okkuperte en del av Golan-høydene og i 1981 annekterte området, noe verdenssamfunnet ikke har anerkjent. For Syria er dette en vedvarende ydmykelse. Fra Golan-høydene kunne Syria tidligere «se ned» på Israel.

- Assad har flyttet mange av sine styrker som var ved Golan-høydene, til konfliktområder. Han er for tida ikke redd for Israel, men vil først og fremst trappe opp styrkene sine ved Damaskus, sa generalmajor Aviv Kochavi, etterretningssjef i den israelske hæren, til israelske parlamentarikere i går.

Midt i Damaskus
Kampene  mellom opprørerne i Syrias Frie Hær og regjeringsstyrkene raste på tredje døgnet i utkanten av hovedstaden i går. Opprørerne innledet mandag hva de kaller en stor offensiv. I går oppsto det kamper midt i Damaskus, ved plassen Sabaa Bahrat, hvor nasjonalbanken ligger, og i Baghdadgata like ved, som er ei av gjennomfartsårene i hovedstaden.

President-palasset ligger få kilometer unna. Dette innvarsler ikke at opprørerne er rede til å innta Damaskus snarlig. Skuddvekslingene varte kort tid. Men det setter nok en kraftig støkk i landets lederskap.

Helikopter nedskutt?
Kampene i hovedstaden har hovedsaklig stått i de sørlige bydelene, som Midan og Tadamon og ved de palestinske flykningleirene nær ved. Sikkerhetsstyrkene med pansrede kjøretøy og noen steder med stridsvogner har forsøkt å omringe opprørerne. Men de har ikke greid å knuse dem.

Opprørerne har lært å spre seg for ikke å lide samme skjebne som i bydelen Baba Amr i Homs i mars, da en stor opprørsstyrke ble omringet av sikkerhetsstyrkene som la hele bydelen i grus.

I går spredte kampene seg også til bydeler i nord og nordøst i Damaskus. Regjeringsstyrkene satte inn helikoptere som fløy lavt over opprørernes områder. Et av helikopterne ble skutt ned av opprørerne over bydelen Qaboun nordøst i byen, hevder en offiser i opprørshæren. Opprørerne har antiluftskyts, og de lavtflygende helikopterne er derfor lette å ramme, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

«Gått fra vettet»
- Hæren skyter hysterisk i Midan. Det sammenfallende regimet har gått fra vettet, sa en opposisjonell til nyhetsbyrået AFP.

Video-opptak som er lagt ut på nettet, viser gutter i olabukser som søker dekning bak sandsekker i sidegater og fyrer av rakettdrevne granater og automatvåpen blant skyer av støv og røyk. Opprørerne setter fyr på bildekk og stenger noen gater for å lette presset på sine styrker. Svart røyk velter opp flere steder, melder nyhetsbyrået Reuters.

Artilleri og raketter rammet opprørerne i bydelen Tadamon.

Video-opptak viser også panrede kjøretøy og soldater på hovedveien fra Damaskus til Amman i Jordan som fjerner veisperringer på sideveiene til den internasjonale hovedveien. Syrias Frie Hær akter «å sperre alle forsyningslinjer». De vil sperre hovedveiene fra nabolandene, fra Aleppo i nord til Daraa i sør og fra Deir Ezzor i øst til Lattakia ved kysten i vest.

Vendepunkt?
Frykten sprer seg nå i Damaskus, som stort sett har stått utenfor de siste seksten månedenes opprør og merket forholdsvis lite til blodbadet andre steder i landet. Men nå stiger røyken mot himmelen på flere kanter, stridshelikoptere svirrer over takene, panservogner og stridsvogner ruller i gatene og skuddsalver høres dag og natt.

Opprørerne har flyttet frontene i borgerkrigen til hovedstaden og døpt sin offensiv «Damaskus-vulkanen og Syrias jordskjelv». De kaller det et vendepunkt. Men de har små utsikter til å kunne erobre Damaskus med håndvåpen, som de påstår.

- Seieren er nær, påstår Kassem Saadeddine fra felleskommandoen i Syrias Frie Hær.

- Vi har bare lette våpen, men det holder. Vær forberedt på overraskelser! advarte han i går.
 
Avhoppere
Og så hoppet en syrisk general av til Tyrkia i går. Det er i seg sjøl ikke så viktig, dersom det ikke var for at Tyrkia nå huser 18 syriske generaler. I løpet av et døgn hadde 1280 syrere kommet over grensa til Tyrkia, opplyste offisielle tyrkiske kilder.

I bydelen Tadamon i Damaskus skal en hel bataljon på flere hundre politifolk ha hoppet av, melder AFP, som viser til kilder i opposisjonen. Det er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media