HØRER HVA SOM KOMMER : Syrias president Bashar al-Assad er i ferd med å gi opp å overleve. REUTERS/Benoit Tessier/File
HØRER HVA SOM KOMMER : Syrias president Bashar al-Assad er i ferd med å gi opp å overleve. REUTERS/Benoit Tessier/FileVis mer

- Assad har gitt opp

Kringsatt av fiender, både diplomatisk og militært, har Syrias leder Bashar al-Assad gitt opp. Han tror ikke lenger på verken seier eller muligheten til å overleve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Stemningen hans er at han uansett vil bli drept.

Dristig diplomati
Det sier den russiske redaktøren Fjodor Lukjanov, som utgir et anerkjent utenrikspolitisk tidsskrift i Moskva, til Reuters. Han har snakket med russiske utsendinger som nylig har møtt Assad i Damaskus.
Assad, som aldri ville bli leder, er fanget. Og uansett hva han gjør er utsiktene dårlige. Hvis han prøver å rømme det politiske falittboet han ennå sitter på toppen av, så vil han trolig bli drept av sine egne. Hvis han blir, så vil han før eller siden bli drept av opposisjonen.
- Han er fanget i en felle. Bare et ekstremt dristig diplomatisk utspill kan muligens overbevise Assad om at han kan gi fra seg makta og overleve, sier Lukjanov.

Ny russisk holdning?
Noe tyder på at Lukjanovs vurderinger deles av den russieke ledelsen. Russland har vært Assads tryggeste politiske støtte i den snart to år lange krigen, men etter president Vladimir Putins besøk til Tyrkia mandag, og samtalene med statsminister Recep Tayyip Erdo?an, kan situasjonen være en annen.
En tyrkisk tjenestemann sa etter møtet mellom Putin og Erdogan at Russland hadde gått med på nye diplomatiske farmstøt for å få president Assad i Syria til å trekke seg frivillig.
Den tyrkiske tjenestamannen og den russiske redaktøren sier langt på vei det samme, at krigen kan stanses eller begrenses av at Assad overtales til å forlate skuta på en måte som gjør at han ikke blir drept av sine egne.

Kjemi er siste utvei
Russland og Tyrkia står på hver sin side i den syriske borgerkrigen, men begge land er spillere med store interesser i Syria. Tyrkia er et naboland som vil ha ro ved grensa, men som også ser for seg en rolle som et - kanskje det - ledende muslimske landet. Russland har store økonomiske og geopolitiske interesser i Syria. Hvis Russland mister Syria som alliert har landet mistet sin siste nære venn i den arabiske verden, etter regimeskiftene i Irak og Libya.
Militært nærmer man seg ikke noen avgjørelser i Syria. Stadig flere hjelpeorganisasjoner trekker seg ut av landet, fordi det er for farlig å være der, etter hvert som opposisjonen stadig får sterkere fotseste. Men regjeringshæren er også langt unna å uskadeliggjøre sine motstandere.
Meldingene om at Syria skal vært i ferd med å flytte på sine komponenter av kjemiske våpen, for å gjøre med klare til bruk, er også - hvis de er sanne - et uttrykk for at Assad og hans folk har mistet troen. Bruk av kjemiske våpen vil være et politisk selvmord, og trolig stenge alle utveier for regimets ledere til å overleve.