TANKS: Flere titalls mennesker er drept i kamphandlinger den siste uka, der blant annet tanks er satt inn mot sivilbefolkningen i byen Latakia. Foto: EPA/Shaam News Network/Scanpix
TANKS: Flere titalls mennesker er drept i kamphandlinger den siste uka, der blant annet tanks er satt inn mot sivilbefolkningen i byen Latakia. Foto: EPA/Shaam News Network/ScanpixVis mer

Assad hevder å ha stanset jakten på demonstranter

Dette opplyser en FN-talsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Assad sa dette i en telefonsamtale med FNs generalsekretær Ban Ki-moon onsdag, der Ban krevde øyeblikkelig stans i alle militære operasjoner og massearrestasjoner i Syria.

- Generalsekretæren ga uttrykk for stor uro over de siste rapportene om brudd på menneskerettighetene og om overdreven maktbruk fra syriske sikkerhetsstyrker mot sivile, sier FN-talsmannen Farhan Haq.

- President Assad sa at militæret og politiet har stanset alle operasjoner, sier Haq.

Verken FN eller menneskerettighetsorganisasjoner har ennå kommentert sannhetsgehalten i Assads uttalelse.

Sivile ofre Rundt 2.000 mennesker skal være drept under de syriske sikkerhetsstyrkenes forsøk på å knuse opprøret siden mars.

Onsdag skal minst 700 politifolk og soldater ha deltatt i en aksjon i Ramel-nabolaget i havnebyen Latakia, der hundrevis av boliger ble gjennomsøkt.

Hundrevis av mennesker skal ha blitt pågrepet under aksjonen og busset til en stadion i byen.

I hovedstaden Damaskus gjennomførte hæren raid i Rukn Eddin-distriktet der strømmen ble kuttet og flere titall opposisjonelle arrestert.

Gjentar kravet Demonstrantene krever politiske reformer og demokrati. Assad har lovet å etterkomme kravet, men har hittil gjort lite for å leve opp til løftet.

- Generalsekretæren gjentar sitt krav om uavhengig gransking av rapportene om drap og voldshandlinger, og han krever også fri tilgang for mediene, sier Farhan Haq.

Utenlandske journalister slipper ikke inn i Syria, og lokale journalister er under sterkt press fra regimet. Det er derfor vanskelig å få uavhengig informasjon om hva som skjer på bakken i landet.

Orienterer Sikkerhetsrådet FNs menneskerettighetskommissær Navi Pillay og nødhjelpskoordinator Valerie Amos skal i dag orientere Sikkerhetsrådet om utviklingen i Syria.

Ifølge diplomatiske kilder vil Pillay konkludere med at «det foreligger beviser for at Syria har gjort seg skyldig i alvorlige brudd på internasjonal menneskerettslovgivning».

Ifølge kildene kommer hun til å anbefale Sikkerhetsrådet å overlate saken til Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Domstolen innledet tidligere i år gransking av hendelsene i Libya og utstedte arrestordre på landets leder Muammar Gaddafi, samt sønnene hans og flere nære medarbeidere.

(NTB)

- AVSLUTTET MILITÆROPERASJONEN: Bashar Assad, president i Syria, hevder at den militære operasjonen for å knekke opprøret i landet har stoppet. Foto: EPA/SANA/Scanpix
- AVSLUTTET MILITÆROPERASJONEN: Bashar Assad, president i Syria, hevder at den militære operasjonen for å knekke opprøret i landet har stoppet. Foto: EPA/SANA/Scanpix Vis mer