TANKS: Flere titalls mennesker er drept i kamphandlinger den siste uka, der blant annet tanks er satt inn mot sivilbefolkningen i byen Latakia. Foto: EPA/Shaam News Network/Scanpix
TANKS: Flere titalls mennesker er drept i kamphandlinger den siste uka, der blant annet tanks er satt inn mot sivilbefolkningen i byen Latakia. Foto: EPA/Shaam News Network/ScanpixVis mer

Assad hevder å ha stanset jakten på demonstranter

Dette opplyser en FN-talsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Assad sa dette i en telefonsamtale med FNs generalsekretær Ban Ki-moon onsdag, der Ban krevde øyeblikkelig stans i alle militære operasjoner og massearrestasjoner i Syria.

- Generalsekretæren ga uttrykk for stor uro over de siste rapportene om brudd på menneskerettighetene og om overdreven maktbruk fra syriske sikkerhetsstyrker mot sivile, sier FN-talsmannen Farhan Haq.

- President Assad sa at militæret og politiet har stanset alle operasjoner, sier Haq.

Verken FN eller menneskerettighetsorganisasjoner har ennå kommentert sannhetsgehalten i Assads uttalelse.

Sivile ofre Rundt 2.000 mennesker skal være drept under de syriske sikkerhetsstyrkenes forsøk på å knuse opprøret siden mars.

Onsdag skal minst 700 politifolk og soldater ha deltatt i en aksjon i Ramel-nabolaget i havnebyen Latakia, der hundrevis av boliger ble gjennomsøkt.

Hundrevis av mennesker skal ha blitt pågrepet under aksjonen og busset til en stadion i byen.

I hovedstaden Damaskus gjennomførte hæren raid i Rukn Eddin-distriktet der strømmen ble kuttet og flere titall opposisjonelle arrestert.

Gjentar kravet Demonstrantene krever politiske reformer og demokrati. Assad har lovet å etterkomme kravet, men har hittil gjort lite for å leve opp til løftet.

- Generalsekretæren gjentar sitt krav om uavhengig gransking av rapportene om drap og voldshandlinger, og han krever også fri tilgang for mediene, sier Farhan Haq.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenlandske journalister slipper ikke inn i Syria, og lokale journalister er under sterkt press fra regimet. Det er derfor vanskelig å få uavhengig informasjon om hva som skjer på bakken i landet.

Orienterer Sikkerhetsrådet FNs menneskerettighetskommissær Navi Pillay og nødhjelpskoordinator Valerie Amos skal i dag orientere Sikkerhetsrådet om utviklingen i Syria.

Ifølge diplomatiske kilder vil Pillay konkludere med at «det foreligger beviser for at Syria har gjort seg skyldig i alvorlige brudd på internasjonal menneskerettslovgivning».

Ifølge kildene kommer hun til å anbefale Sikkerhetsrådet å overlate saken til Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Domstolen innledet tidligere i år gransking av hendelsene i Libya og utstedte arrestordre på landets leder Muammar Gaddafi, samt sønnene hans og flere nære medarbeidere.

(NTB)

- AVSLUTTET MILITÆROPERASJONEN: Bashar Assad, president i Syria, hevder at den militære operasjonen for å knekke opprøret i landet har stoppet. Foto: EPA/SANA/Scanpix
- AVSLUTTET MILITÆROPERASJONEN: Bashar Assad, president i Syria, hevder at den militære operasjonen for å knekke opprøret i landet har stoppet. Foto: EPA/SANA/Scanpix Vis mer