Assad kastet skygge over Bastille-dagen

Syrias president ble møtt med demonstrasjoner på den franske nasjonaldagen i Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syrias president Bashar al-Assad kastet mer skygge enn glans da han deltok under feiringen av den franske nasjonaldagen i Paris.

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy hadde med seg nærmere 40 stats- og regjeringssjefer da han overvar den årlige paraden på Champs-Élysées mandag.

De hadde alle deltatt på lanseringen av EUs nye middelhavsunion kvelden før og bidro til en svært spesiell 14. juli-feiring i den franske hovedstaden.

Men at den syriske presidenten fikk plass på ærestribunen under feiringen av franskmennenes frihet, likhet og brorskap, falt mange franskmenn tungt for brystet. Demonstrerte 

En gruppe franske veteraner har protestert sterkt mot Assads nærvær, ettersom de mener Syria sto bak et bombeangrep i Beirut som drepte 58 franske soldater i 1983.

Sosialistlederen François Hollande mente Assads nærvær skjemmet festlighetene, mens organisasjonen Reportere uten grenser demonstrerte mot den syriske presidenten mandag.

Assad selv, iført mørke solbriller, så ikke ut til å ta seg spesielt nær av protestene og klappet høflig for paraden av rundt 4.000 marsjerende soldater og politimenn, 65 fly og 241 ryttere.Chirac ble hjemme
Til tross for at den franske utenriksministeren Bernard Kouchner i forrige måned ga uttrykk for et visst ubehag ved at Assad var invitert, så franske myndigheter ingen grunn til å ta kritikk for invitasjonen.

Det var Hizbollah og ikke Syria som sto bak bombingen i 1983, het det i en uttalelse fra Sarkozys kontor søndag.

- Det er virkelig ingen grunn til kontrovers, het det.

HAGEFEST: Her ankommer Bashar Assad Hotel Marigny sammen med sin kone for å delta på en hagefest under feiringen av Bastille-dagen. Flere demonstrerte mot at Syrias president deltok på den franske nasjonaldagen. Foto: Yoan Valat / SCANPIX
HAGEFEST: Her ankommer Bashar Assad Hotel Marigny sammen med sin kone for å delta på en hagefest under feiringen av Bastille-dagen. Flere demonstrerte mot at Syrias president deltok på den franske nasjonaldagen. Foto: Yoan Valat / SCANPIX Vis mer

At Sarkozys forgjenger, Jacques Chirac, valgte å holde seg borte fra Champs-Élysées mandag, hadde heller ingenting å gjøre med at Assad deltok, ifølge franske myndigheter.

Chirac brøt med Assads Syria etter mordet på Chiracs venn, den libanesiske statsministeren Rafiq Hariri, i 2005.

(NTB)

Assad kastet skygge over Bastille-dagen
CHAMPS ELYSEES: Frankrikes nasjonaldag feires med blant annet med militærparade i gatene.