LOVET VÅPENHVILE: Bashar al-Assad lovet våpenhvile - ble brutt nesten før den ble begynt. Foto: AFP/NTB Scanpix
LOVET VÅPENHVILE: Bashar al-Assad lovet våpenhvile - ble brutt nesten før den ble begynt. Foto: AFP/NTB ScanpixVis mer

Assad lovet våpenhvile - brøt den nesten før den var begynt

Ingen fredelig høytid i Syria, men president Bashar al-Assad var blant dem som gikk i moskeen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidenten deltok på en bønn i en moské i Damaskus i morges, ifølge syrisk fjernsyn.

Bønnen var en innledning til høytiden id al-adha, som varer i fire dager, og som skulle ledsages av en våpenhvile, som både regimet og opprørere har sluttet seg til. Assad fremsto som avslappet. Han smilte og snakket med andre fremmøtte, ifølge statskanalen.

Samtidig kunne opposisjonskilder melde at flere mennesker var drept som følge av en rekke brudd på våpenhvilen. Også i de mer fredelige områdene var stemningen svært dempet.

- Vi feirer ikke i år. Vi ber bare om å få leve, sier fembarnsfaren Abu Mohammed i Damaskus.

Han gikk også i moskeen fredag morgen, men som mange andre syrere har han lite å glede seg over.

Tomme lekeparker Vanligvis er id al-adha en livlig feiring, der det slaktes lam og holdes fester der fattige får kjøtt. Lekeparkene i Damaskus pleier å være stappfulle av barn, men i år er det ingen trengsel ved lekestativene, og sukkerspinn-selgeren har knapt kunder.

I stedet for å dra på besøk til venner og slektninger oppsøker mange i stedet gravene til de mange som er blitt drept i løpet av den 19 måneder lange konflikten.

En mann som selger søtsaker, tror ikke salget vil bli særlig innbringende:

- Forretningene går svært tregt fordi folk er ulykkelige. De håper bare at våpenhvilen vil holde, og at denne svarte skyen vil forsvinne, sier mannen til en reporter i det tyske nyhetsbyrået DPA.

Mannen vil ikke oppgi navnet sitt i frykt for represalier.

- Færre drepte Skepsisen til våpenhvilen var på forhånd stor, og allerede fredag formiddag kom det meldinger om at den var brutt en rekke steder i landet.

Den ytterliggående islamistiske Nusra-fronten har ikke sluttet seg til våpenhvilen, og fredag gikk den til angrep på en militærbase i provinsen Idlib i nord, ifølge opposisjonskilder.

Likevel var situasjonen mange steder roligere og ofrene færre enn vanlig, meldte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

- Så langt har det vært rolig. Vi har ikke hørt noen granatild eller skyting fra maskingeværer i områdene ved hovedstaden. La oss håpe det vil vare, sier Abu Mohammed (60).

Samtidig la aktivister ut en video på YouTube som viste svarte røykskyer som steg opp fra de utbombede bygningene i byen Homs.

- Homs blir bombet på ids første dag, roper en mann som med skjelvende hånd filmer eksplosjonene. Det er ikke mulig å bekrefte opplysningene i videoen.

Protester i gatene Flere steder i landet, både i sør og nord, ble det også meldt om demonstrasjoner mot regimet. I Raqa i nordøst skal sikkerhetsstyrker ha avfyrt tåregass, mens i Deraa i sør skal tre mennesker ha blitt såret idet politiet avfyrte skudd for å spre demonstrantene. Også i områdene rundt Aleppo og Damaskus ble det meldt om demonstrasjoner.

Våpenhvilen har kommet i stand etter forslag fra FN og Den arabiske ligas spesialutsending Lakhdar Brahimi.

Både Assads regime og opprørerne har sagt at de vil overholde våpenhvilen, men samtidig varslet at de vil svare hvis motparten bryter den. Over 35.000 mennesker er ifølge aktivister drept i løpet av snart 20 måneder med kamper i Syria.

En tidligere våpenhvile som ble forhandlet fram i april, fungerte aldri.

(NTB)