Assad nekter FN-observatører innreise

Får ikke besøke Mazraat al-Qubeir. I går skal det ha blitt drept 86 mennesker i landsbyen.

STRIDER MED PLAN: Norske Robert Mood slår alarm om at FN-observatørene blir stanset. Foto: REUTERS/Khaled al-Hariri
STRIDER MED PLAN: Norske Robert Mood slår alarm om at FN-observatørene blir stanset. Foto: REUTERS/Khaled al-HaririVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er lederen for FN-observatørene i Syria, den norske generalen Robert Mood, som sendte ut en erklæring om vanskelighetene FN møter klokka 14.30 norsk tid.

Det er i strid med Annan-planen at FNs observatører ikke slipper til der de vil.

Dårlig sikkerhet
Mood skriver at FN-observatørene blir stanset ved syriske sjekkpunkter, og i noen tilfeller sendt tilbake. Noen blir også stanset av sivile i området. Det heter også i erklæringen fra Mood:

- Vi får informasjon fra beboere i området om at sikkerheten til våre observatører står på spill, hvis vi går inn i Mazraat al-Qubeir.

Til tross for dette er FN-observatørene innstilt på å dra inn i landsbyen.

Det er både lokale aktivister og Syrian Observatory for Human Rights i London som sier at en massakre fant sted i Mazraat al-Qubeir onsdag.

Den syriske regjeringen benekter å ha noe ansvar for massakren.

- Det noen få media har meldt om har skjedd i al Qubeir, i Hama-regionen, er fullstendig feil, heter det fra den syriske regiegingen i en uttalelse som er referert av Al Jazeera. Igjen legger myndighetene skylda på det de kaller «terrorister».

Noe å skjule
Men det at syriske myndigheter ikke slipper inn FN-observatører i omtådet tyder på at myndighetene kanskje har noe å skjule.

Massakeren i Mazraat al-Qubeir skjer bare en uke etter en annen massakre i Houla, der 108 mennesker ble massakrert. Også der var de fleste barn og kvinner. I Houla slapp FN-observatørene til rett etter massakren, selv om de ikke kunne forhindre den. Det faktum at FN kunne dokumentere massakren skapte store problemer for den syriske regjeringen, og et enormt press fra vestlige regjeringeer, og muligens også fra Assad-regimets fremste internasjonale partnere, Russland og Kina.

I Mazraat al-Qubeir ser det ut til at den syriske regjeringen ikke vil ha noen innblanding fra FN-observatørene.