Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump varsler Syria-angrep:

- Assad og Putin venter på USAs reaksjon

Donald Trump truer med å angripe Syria. Nå venter Assad og Putin på reaksjonen.

DIREKTE: Douma var det siste som gjensto for regjeringsstyrkene, og de har nå kontroll over hele Øst-Ghouta. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Russland lover å skyte ned alle missiler som skytes mot Syria. Gjør dere klare Russland, for de vil komme, fine og nye og «smarte», skrev president Donald Trump på Twitter onsdag.

Den tydelige advarselen fra Trump kom etter at russiske myndigheter onsdag meldte at ethvert amerikansk missil som blir skutt mot Syria, skal skytes ned, og at oppskytingsstedet skal angripes.

Venter på reaksjon

USA og andre vestlige land har anklaget Syrias president, Bashar al-Assads styrker for å ha brukt giftgass mot sivile i byen Douma i Øst-Ghouta. Regjeringen i Syria avviser anklagene.

- Assad og Putin venter nå på USAs reaksjon, og på om den vil komme eller ikke. Det er også spørsmål om hvor omfattende reaksjonen eventuelt vil bli. Men de jobber nå for å legge press for å unngå et angrep, samtidig som de prøver å undergrave at det har foregått et kjemisk angrep, sier Syria-ekspert ved forsvarets Høyskole, Thomas Slensvik til Dagbladet.

Tok opprørsby: Douma var det siste som gjensto for regjeringsstyrkene, og de har nå kontroll over hele Øst-Ghouta. Video: AP Vis mer Vis mer

Han understreker at et angrep vil være uheldig.

- Det er uheldig for regionen, men det kan også være farlig for forholdene mellom landene, sier Slensvik.

Torsdag morgen kom nyheten om at syriske regjeringsstyrker har fått full kontroll over Øst-Ghouta, etter at opprørere har forlatt byen Douma.

- Før angrepet i helga brøt forhandlingene mellom regjeringen og opprørene sammen. Man kan spekulere i om dette var grunnen til angrepet. Det kan ha vært et pressmiddel for å motivere dem til å trekke seg ut, sier Slensvik.

Bevis for kjemisk angrep

Han mener det nå kan bli enda vanskeligere å finne beviser for et kjemisk angrep.

- Det at Syriske regjeringsstyrker har kontroll over Øst-Ghouta gjør det enda vanskeligere å finne konkrete bevis for et kjemisk angrep. Dette er vanskelig i utgangspunktet. Nå har det snart gått ei uke, og sporene begynner å forsvinne. Dette er et område det er vanskelig å få tilgang til, og det blir enda vanskeligere å få uhindret adgang når det nå blir styrt av regjeringen, sier han, og legger til:

- Hvis man finner beviser, har USA en sterkere sak. Samtidig er man vant til å ikke finne klare beviser, men nå er det så mye som tyder på at det har skjedd. Det er bilder av ofre, av døde og skadde. Et så stort omfang blir vanskelig å holde skjult, men uten beviser vil noen alltid kunne så tvil om det.

Opprørerne oppholder seg nå i hovedsak i området nord i landet, som fortsatt er under deres kontroll.

NB! STERKE BILDER: Minst 70 personer er drept etter angrepet i Douma i Øst-Ghouta i Syria, den siste delen som er okkupert av opprørere, ifølge BBC. Hjelpeorganisasjonen Hvite hjelmer sier at antall omkomne er så høyt som 150. Syria nekter for å ha stått bak angrepet. Verken CNN eller Dagbladet kan verifisere innholdet fullstendig, men opptaket ska... Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!