Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Assad-regimet åpner for samarbeid med sine motstandere

Vil knuse al-Qaida-gruppene i Syria.

KJEMPER MOT ASSAD:  Medlemmer av Den frie syriske hærens Saif al-Umayyad-brigade gjør klar raketter som de vil skyte mot styrkene til deres forhatte president Bashar al-Assad. Men går det som Assad-regimet nå muligens ønsker, kan det hende at Assads hær og opprørerne går sammen - for å knuse de stadig sterkere og brutale islamistiske gruppene som ISIL og al-Nusra-fronten. Foto: Rafat Beram / Reuters / Scanpix
KJEMPER MOT ASSAD: Medlemmer av Den frie syriske hærens Saif al-Umayyad-brigade gjør klar raketter som de vil skyte mot styrkene til deres forhatte president Bashar al-Assad. Men går det som Assad-regimet nå muligens ønsker, kan det hende at Assads hær og opprørerne går sammen - for å knuse de stadig sterkere og brutale islamistiske gruppene som ISIL og al-Nusra-fronten. Foto: Rafat Beram / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Syrias regjering er klar for å gå sammen med våre nåværende motstandere for å bekjempe de islamske terroristene, sier Walid al-Moallem, som er utenriksministeren til Bashar al-Assad og hans regime, ifølge russiske RiaNovosti.

De siste ukene har Den frie syriske hæren hatt voldsomme kamper med de stadig større og sterkere ekstreme islamske gruppene Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) og al-Nusra-brigaden. Hundrevis av mennesker har mistet livet.

Utspill før fredskonferanse Moallem er i Moskva og har møter med Assad-regimets allierte, Russland. Han brukte anledningen til mange nye fremstøt:

• President Assad og regimet er interessert i en fangeutveksling med opposisjonen.

• Regimet ønsker også en våpenhvile med opprørerne i den nordlige byen Aleppo.

Det er neppe tilfeldig at al-Moallem kommer med utspillene over akkurat i dag. I Moskva har Assads forlengede arm hatt møter med Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Nettopp Iran og Russland er Assad-regimets nærmeste støttespillere. Onsdag neste uke skal det også arrangeres en fredskonferanse for Syria i Sveits.

TETTE ALLIERTE:  Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (t.h) og hans syriske motpart, Walid al-Moallem, blir avbildet før deres felles samtaler i Moskva i dag. Der kom de fram med en rekke utspill, i håp om å oppnå resultater under fredskonferansen for Syria i neste uke. Foto: Ivan Sekretarev / Ap / Scanpix
TETTE ALLIERTE: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (t.h) og hans syriske motpart, Walid al-Moallem, blir avbildet før deres felles samtaler i Moskva i dag. Der kom de fram med en rekke utspill, i håp om å oppnå resultater under fredskonferansen for Syria i neste uke. Foto: Ivan Sekretarev / Ap / Scanpix Vis mer

- Vi er rede til å utveksle lister og utarbeide den nødvendige mekanismen for å oppnå disse målene, sier Mouallem under en pressekonferanse med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Moskva.

Der sa også Mouallem at han har bedt Russland om hjelp til å sikre våpenhvilen.

Delt opposisjon I kulissene jobbes det nå knallhardt for å få alle de viktige syriske gruppene til fredskonferansen i Sveits. Den syriske nasjonalkoalisjonen, SNC, møtes i dag for å diskutere om de skal delta eller ikke. Koalisjonen er delt, og dens største gruppe, Det syriske nasjonalrådet, truer med å boikotte samtalene.

SNC har gjentatte ganger sagt at konferansen bør føre til at det opprettes en overgangsregjering i Syria, noe Assad-regjeringen i Damaskus avviser. Den vil at president Bashar al-Assad blir sittende. Assads regime skal etter planen være med på konferansen.
Av de 120 medlemmene i koalisjonen, har allerede 44 trukket seg, melder BBC

Samtidig er alle under sterkt press fra USA og andre stormakter: Hvis de skal nå sine mål med det syriske opprøret, er de nødt å delta. USAs utenriksminister John Kerry kom i går med en uventet kunngjøring der han ba den syriske opposisjonen om å delta på konferansen:

- Forhandlinger er det eneste som kan føre til en slutt på den syriske borgerkrigen. Denne krigen har utløst en av de verste humanitære katastrofer i verden i dag, og har gitt grobunn for ekstremisme, understreket han.

- Raskere nødhjelp Russlands minister Lavrov sier at Syria nå er villig til å iverksette en rekke tiltak sånn at den hardt rammede syriske sivilefolkningen skal få raskere og bedre hjelp.

ENORME KONSEKVENSER:  Borgerkrigen i Syria har nå pågått i nesten tre år. Langt over 100.000 mennesker er drept, langt flere er skadd og så mange som ti millioner mennesker er på flukt. Her er et medlem av Den frie syriske hæren avbildet. Han måtte amputere det ene beinet sitt og bor nå i Daraya, nær hovedstaden Damaskus. Foto: Hussam Zeen / Reuters / Scanpix
ENORME KONSEKVENSER: Borgerkrigen i Syria har nå pågått i nesten tre år. Langt over 100.000 mennesker er drept, langt flere er skadd og så mange som ti millioner mennesker er på flukt. Her er et medlem av Den frie syriske hæren avbildet. Han måtte amputere det ene beinet sitt og bor nå i Daraya, nær hovedstaden Damaskus. Foto: Hussam Zeen / Reuters / Scanpix Vis mer

Minst fire millioner syrere - mest sannsynlig langt flere - er avhengig av daglig hjelp for å overleve. Hjelpeorganisasjonene fortviler, da det har vært så godt som umulig for dem å bringe nødhjelp inn til menneskene som bor i de mest krigsherjede områdene i Syria. Dem er det i tillegg mange av.

RUINER:  Nabolaget Daraya er blitt påført enorme ødeleggelser. Foto: Hussam Zeen / Reuters / Scanpix
RUINER: Nabolaget Daraya er blitt påført enorme ødeleggelser. Foto: Hussam Zeen / Reuters / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!